Steinar Holden.Arve Brekkhus

Holden spår lav lønnsvekst lenge

Professor Steinar Holden ved Økonomisk Institutt ved UiO sier at man må forvente lav lønnsvekst i Norge i flere år fremover. - Nå øker konkurranseevnen, og det er bra.

Frontfaget-grunnlaget for et organisert arbeidsliv var spørsmålet han stilte da han torsdag deltok på det åpne møtet foran BNLs generalforsamling.

Han innledet om hvor viktig arbeidskraften er for utviklingen i landet. Over 80 prosent av nasjonalformuen i Norge er arbeidskraft. Og det er arbeidsinntektene vi skal leve av også i fremtiden. Ellers viste han til det arbeid som har skjedd i ulike utvalg han har ledet. Det inntektspolitiske arbeidet har bidratt til den gode utviklingen vi har hatt.

Kostnadsnivået må ned

- Men vi har sett at det høye kostnadsnivået er blitt en stor utfordring for vår konkurranseevne. I og med den sterke nedgangen i oljeprisen, er det nå viktigere enn noen gang å gjøre noe med kostnadsnivået. Derfor er det viktig at det er de bedriftene som opplever internasjonal konkurranse som må bidra til å bestemme prisutviklingen, sa Holden.

Ser vi på lønnsutviklingen de siste årene, har det vært en meget god samordning. Og det er takket være den frontmodellen vi har holdt oss til. Men skal vi lykke små det være en troverdig ramme rundt lønnsoppgjørene, la han til.

Lav lønnsvekst fremover

Årslønnsveksten i 2014 ble 3,1 prosent. Anslaget var 3,3 prosent. For 2015 venter man at man havner under 3 prosent - og at lønnsutviklingen vil holde seg lavt i årene fremover. Dette har også sammenheng med den dramatiske nedgangen i oljeprisen. De siste 10 – 12 årene har lønnsveksten i Norge vært betydelig høyere enn i land vi konkurrerer med.

Holden mener at man nå ser at konkurranseevnen i Norge bedrer seg. Dette har også sammenheng med nedgangen i kronekursen.

- Med inflasjonsmålet på 2,5 prosent kan man forvente at lønnsveksten kan øke litt igjen, men foreløpig må man basere seg på lav lønnsvekst i Norge, var Holdens konklusjon.