Etterlyser økt brannsikkerhet på landets utesteder

Brannsikkerheten er farlig dårlig på mange av landets utesteder. Nå etterlyser brannsikringsgiganten Firesafe at utestedene erkjenner sitt ansvar med å minimere brannfaren i de sene nattetimer.

- Vi har brannsikret mange utesteder, men ikke alle tar brannsikkerhet på alvor, sier Morten Ameln, administrerende direktør i brannsikringsselskapet Firesafe.

Selskapet hans leder lever av å brannsikre alt fra skoler, sykehus til tradisjonelle boligkomplekser. Han mener utestedene må ta brannsikring på alvor.

– Utestedene må erkjenne sitt ansvar med å minimere brannfaren i de sene nattetimer. Ofte er det snakk om enkle tiltak, som for eksempel å sørge for tilgjengelige rømningsveier og fungerende brannapparater, sier Ameln.

Advokatfullmektig Patrick Neumann i advokatfirmaet Hammervoll Pind understreker det juridiske ansvaret.

– Man er pliktig til å gjennomføre brannsikringstiltak i henhold til brann- og eksplosjonsvernloven, dens forskrifter, samt kravene til brannteknisk utforming. Ved brudd på reglene skal det mindre til for å konstatere ansvar ved en eventuell brann, sier Neumann. Han presiserer at flere enn den som drifter utestedet kan bli stilt til ansvar.

- Både gårdeier, eier av utestedet og driftsansvarlig for utestedet kan bli stilt til ansvar ved en eventuell brann, sier Neumann.