Godt nyboligsalg indikerer at boligbyggingen kan ta seg opp i Oslo hvor det bygges langt mindre enn behovet. Det årlige boligunderskuddet er beregnet til nærmere 4.000 nye boligenheter. Her fra Lørenpynten. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Boligbyggingen på vei opp i vekstområder

Boligbyggingen er på vei opp i sentrale vekstområder som Akershus, Trøndelag og Hordaland. Godt nyboligsalg lover godt for bedring også for «sinken» Oslo.

Boligprodusentenes månedlige boligstatistikk per mai-måned viser en fortsatt svært positiv trend for salget av nye boliger som har vart siden juni i fjor. Etter årets fem første måneder er det en økning i salget på 32 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Igangsettingen viser en vekst på 22 prosent målt mot samme periode.

Geografiske forskjeller

Det er store geografisk forskjeller for så vel salget som igangsettingen så langt i år. De fleste fylker viser en kraftig salgsvekst. For de store boligfylkene utmerker særlig salget av nye boliger seg i Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag. Ikke overraskende er salget flatt i Rogaland, mens Hordaland skuffer med mager vekst.

For igangsettingen etter årets fem første måneder er det Akershus som utmerker seg med spesielt høy vekst. Sterke tall også for Sør-Trøndelag og Hordaland. Oslo derimot skuffer. Av vekstområdene er det Rogaland og Troms som skiller seg ut med tilbakegang.

Venter på salgsresultater

– Det er bekymringsfullt at det gode salget over tid ikke har resultert i bedre igangsetting. Det tyder på at det fortsatt selges en god del på allerede igangsatte prosjekter, kommenterer adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene.

Boligstatistikken viser at nyboligsalget økte med 27 prosent i mai sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettingen økte med 18 prosent i mai måned, men nivået er fortsatt forholdsvis lavt da det sammenlignes med spesielt svake tall i fjor.

Leiligheter drar markedet

Det er fortsatt leilighetsmarkedet som dominerer veksten i salget og utgjør nå andelsmessig neste halvparten av solgte boliger så langt i år. Salgsveksten for leiligheter er etter årets fem første måneder på 75 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. For eneboliger og småhus viser salget en fremgang på seks prosent for begge boligtypene.

Også for igangsettingen av nye boliger forklares fremgangen for en stor del av økningen for leiligheter. Veksten er på 45 prosent så langt i år. Småhus kan vise til en vekst på 17 prosent, mens det for eneboliger kun ble igangsatt to prosent flere enheter.