Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

- Mafia tjener mer på svart arbeid enn på narko

Ulovlig arbeid, blant annet på norske anleggsprosjekter, er mer lukrativt for utenlandsk mafia enn narkotikakriminalitet, hevder en anonym kilde i bransjen.

Det skriverNettaviseni en artikkel tirsdag.

Nettavisen startet mandag å presentere sitt arbeid mot det svarte anleggsmarkedet med saken ­– Slik soper mafia inn norske veimilliarder.

Tirsdag følges saken opp med en anonym utenlandsk anleggsarbeider som kan fortelle om et regime av tilbakebetaling av lønn og trusler hos kriminelle entreprenører som er med å bygge infrastruktur i Norge.

– Flere av mine kolleger fikk muntlige avtaler at de skulle tjene netto 10 euro i timen. Alt over måtte de gi tilbake. Det gjaldt også alle feriepengene, sier arbeideren til Nettavisen.

– Den østeuropeiske mafiaen tjener mer på å leie ut arbeidskraft, enn narkotika. Vest- og Nord-Europa flommer over av arbeidere fra øst. Trolig jobber så mange som 500.000 arbeidere i vest, og hvis mafiaen tjener 35 til 40 kroner timen per arbeider, så snakker vi om mange millioner kroner, hver dag, sier en sentral aktør i det norske entreprenørmarkedet, til Nettavisen.

Den anonyme anleggsarbeideren forteller overfor avisen at det er vanlig at en østeuropeisk fremmedarbeider gjerne jobber åtte uker i Norge, før han drar hjem én til to uker. I hjemlandet må han enten betale tilbake store deler av lønnen fra Norge, jobbe gratis eller gi fra seg feriepenger. Det er også vanlig at arbeiderne betaler blodpris for kost og losji i Norge.

– De bruker folk som har problemer med å få jobb. Hjemme har man 23 prosent arbeidsledighet, så det er ikke noe problem å få tak i personer, forteller han.

Den anonyme arbeideren kan fortelle at de kriminelle bandene er flinke til å omgå det norske lovverket.

– De har alle papirene i orden. Slik opererer de fleste utenlandske underentreprenørene. Det er mulig, og vil fortsette, fordi de ansatte tjener opptil tre ganger så mye som de ville gjort i hjemlandet sitt, sier han til Nettavisen.