Beboere av Moment får en luftig tilværelse kombinert med en dramatisk nærkontakt med naturen. Illustrasjon: Norgeshus

Norgeshus i gang med sitt råeste kataloghus

I fjor lanserte Norgeshus boligen Moment som «Norges råeste kataloghus». Nå er byggingen i gang.

Det er Norgeshus Byggmester Kjell Aarvik i Bergen som skal bygge boligen.

Huset skal bygges i Halhjemsmarka på en tomt som ligger fantastisk til og byr på 360 graders spektakulær utsikt, heter det i en pressmelding fra Norgeshus.

Bor i skyene
– Vi forventer romopplevelser utenom det vanlige. Her får beboerne dramatisk nærkontakt med naturen og en luftig følelse av å bo i høyden, sier prosjektleder Bjarte Aarvik.

– Jeg er sikker på at dette blir en god bolig å bo i, sier Elisabeth Lilleby som har master i arkitektur. Hun har tilpasset kataloghuset som opprinnelig er tegnet av sivilarkitekt John Birger Grytdal. Begge er ansatt i Norgeshus.

– Den omtegnede utgaven er gjort større enn originalen med blant annet en sokkeletasje. Huset er svært praktisk og kompakt, og egner seg godt for både par og familier, opplyser Lilleby.

Planløsningen
Man ankommer boligen via carport til en lys gang med siktlinje tvers gjennom bygget ut mot terrassen og den fantastiske utsikten. Soverom, bad og bod ligger praktisk på rekke langs ved trappa som tar deg ned til en romslig sokkeletasje. Stuen og kjøkkenet er plassert i front mot utsikten med store vinduer som går fra gulv til tak. Herfra er det utgang til en overbygd terrasse som er et spektakulært uterom litt utenom det vanlige.

I sokkelen finnes to gode soverom til, en kontorkrok med mye lys og utsikt og en åpen kjellerstue med utgang til terreng. Alle våtromsfunksjoner, teknisk rom og walk-in closet er gjemt i betongveggen i bakkant.

Utfordrende konstruksjon
Bygget hviler delvis på en betongsokkel med bakkekontakt, mens oppholdsrommene svever over terrenget i den utkragede delen som for øvrig er understøttet av fire skråstilte stålsøyler. Det blir omlag 10 meter ned til bakken fra terrassen.

– Moment er et utfordrende bolighus med tanke på bæresystem. Og det gjør det ikke mindre utfordrende at bygget ligger i en bratt skråning omtrent helt ut i havgapet. Her vil vind fra sørvest ta et godt tak i byggets langside og gi store horisontale krefter. Bygget har også lite avstivende veggfelt på grunn av de mange store vindusfeltene som skal gi god utsikt. Det er derfor valgt en stiv stålramme for hele den utkragede delen som er forankret til en underetasje av betong. Resten av bygget oppføres i treverk, forteller ingeniør Jens Even Roset ved hovedkontoret til Norgeshus.

Erfaren mesterbedrift

Norgeshus Byggmester Kjell Aarvik har lang erfaring med å bygge i bratt terreng. Den allsidige mesterbedriften, som har over 25 års erfaring og solid fagkompetanse, bygger boliger i Bergen og Os. Firmaet ble med i Norgeshuskjeden for bare to og et halvt år siden, men har allerede rukket å bygge flere kataloghus og arkitekttegnede boliger, totalt åtte av dem i samme område hvor Moment nå skal bygges.

– Vi tente på Moment-huset første gang vi så det. Det er spesielt og dramatisk, og vi synes at samspillet mellom arkitektur og konstruksjon gir boligen et spennende uttrykk, og det passer helt glimrende på denne tomta, kommenterer Bjarte Aarvik.

Gravearbeidet er nå ferdig, og sprenging skjer i disse dager. Boligen vil stå ferdig i mars 2016.

– Mange har nok lagt merke til dette prosjektet, fremholder Aarvik som har fått oppdrag om å bygge enda en revidert Momentbolig for en kunde med tomt i Halhjemsmarka.