Jon Sandnes.

BNL om regjeringens boligpakke: - Vil gi effekt på lang sikt

BNL mener at det bygges for få boliger i Norge i dag, og at det ikke i stor nok grad tilrettelegges for fremtidig befolkningsøkning. BNL er positiv til blant annet endringene i planprosesser, og mener det vil gi effekt på raskere boligbygging på lengre sikt.

Regjeringen foreslår en rekke tiltak som vil gi en mer effektiv boligbygging. I strategien ligger det tiltak for raskere planprosesser, forenkling av teknisk forskrift, tiltak for produktivitet og økt boligbygging i pressområder.

– Det er bra at regjeringen ønsker å tilrettelegge for raskere, enklere og billigere boligbygging. Mange av tiltakene, spesielt på plansiden for raskere planprosesser, er i tråd med innspill fra BNL. Vi er fornøyd med at regjeringen nå leverer, sier Jon Sandnes i en pressemelding.

Innstrammingene i boliglån kan gjøre det vanskeligere for førstegangskjøpere - spesielt i pressområdene.

– Her er det behov for også å se på tiltak som virker på kortere sikt, herunder endringer i teknisk forskrift, sier Sandnes.

Utbyggere som inngår avtale med forbruker om bygging av bolig, må stille en garanti for oppfylling av avtalen. Regjeringen har vedtatt å sette ned et hurtigarbeidende lovutvalg som skal se på garantireglene. Utvalget skal blant annet vurdere om forbrukerhensyn kan ivaretas med lavere kostnader for utbygger og boligkjøper.

– BNL mener det er viktig å få endret garantiordningen slik at flere mindre boligbyggere får mulighet til fortsatt å bygge boliger, sier Sandnes.