Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening. Foto: Arve Brekkhus

Boligprodusentene positive til regjeringens plantiltak

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening sier han stiller seg svært positiv til regjeringens forslag til endringer i planprosessene, men at det knytter seg usikkerhet til tiltakene rundt husbanken i den nye boligstrategien.

Regjeringen la mandag frem sin strategi for boligmarkedet, hvor de ønsker å tilrettelegge for raskere, enklere og billigere boligbygging for å oppnå en dempet vekst i norske boligpriser og gjeldsgrad.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, finansminister Siv Jensen og barne, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne presenterte regjeringens strategi på byggeplassen til et boligutbyggingsprosjekt i Oslo.

Strategien innebærer å gjøre regelverket rundt plan- og bygningsprosesser enklere og mer forutsigbart, gjøre det enklere å gjøre endringer på eksisterende bolig og inngå byutviklingsavtaler med de største byene for å få fart på boligbygging i pressområdene.

Les hele strategien her.

Mener regjeringen har lyttet

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening sier overfor Byggeindustrien at han ser positivt på regjeringens forslag til endringer i planprosessene, og at dette absolutt er et steg i riktig retning.

– Jeg synes at det som er gjort på plansiden, er veldig positivt. Det er tydelig at regjeringen har tatt innover seg det faktum at vi trenger å få til en raskere planprosess, og disse forslagene tror jeg er noe vi skal få til å fungere godt på lengre sikt, sier han.

Jæger mener også at arbeidet som skal gjøres rundt garantireglene i Bustadoppføringslova som positivt.

Her skal det settes ned et lovutvalg som skal vurdere reglene for de garantiene utbygger må gi forbrukerne om oppfylling av avtaler om bygging.

Skeptisk til prosentregel

Men selv om Jæger er positiv til det meste av foreslåtte tiltak, innrømmer han at det knytter seg en viss usikkerhet til visse bestemmelser rundt finansiering.

– Det er usikkert hva som nå skjer på Husbanken-siden. Slik jeg leser regjeringens forslag, skal man gjøre innstramminger her, påpeker Jæger.

Den nye boligstrategien innebærer avgrensning av Husbanken-lån til prosjekter som i regjeringens ord bidrar til «økt politisk måloppnåelse», og det gis for første gang en øvre grense for bankenes avvik fra reglen om 15 prosents egenkapital. I strategien heter det at bankene kun kan fravike med maksimalt 10 prosent av lånesummen.

– Jeg er skeptisk til at man lager en forskrift som slår fast 10 prosent her, men dette kunne ha vært så mye verre. Som jeg sa til Sanner, er helheten positiv, sier Jæger til Byggeindustrien.