<p>Det luktet svidd asfalt da taktekkerne inntok The Qube 12. juni. (alle foto i bildekarusellen: Jørn Hindklev).<br></p>

TEF feirer 30 år og slo på stortromma i The Qube (bildekarusell)

Takentreprenørenes Forening (TEF) arrangerte både NM i taktekking og takmesse i The Qube 12. juni.

Det ble action i The Qube på Gardermoen da TEF arrangerte NM i taktekking og takmesse. Hele 41 lag fra hele Norge deltok i mesterskapet. Lagene bestod av tre personer og oppgaven gikk ut på å tekke modeller med banebelegg. Det skulle tekkes med både asfalt takbelegg og PVC og deltakerne måtte gjennom en teorioppgave.

Takentreprenøren fra Bergen NM-vinner

Det ble gjennomført fem innledende runder med 8-9 lag i hver og de to beste lagene fra disse rundene gikk til finalen. I finalerunden ble det gitt en mer omfattende oppgave og en teorioppgave på «God Praksis for tekking med banebelegg».

Til slutt var det Takentrenøren fra Bergen som trakk det lengste strået og ble norgemester i taktekking 2015.

Messehallen var også fullbooket og 37 bedrifter deltok med stand på Tak-messen.

Et arrangement som øker yrkesstoltheten

− Opplegget er en suksess og NM-konkurransen går veldig bra. Det er høy kvalitet på arbeidene som utføres, sier styreleder Håvard Mellem i TEF til Byggeindustrien.

Styreleder Håvard Mellem i TEF er godt fornøyd med arrangementet i The Qube. - Dette øker yrkesstoltheten for taktekkerne, sier han (foto: Jørn Hindklev).

− Hvorfor er det viktig for TEF med et slikt arrangement?

− Det viktigste for TEF er å sette fokus på faget vårt og øke yrkesstoltheten. NM i taktekking gir en mulighet til å synliggjøre og gi en klapp på skuldra til de som er ute på takene og tekker hver dag. Det mener vi vil slå positivt tilbake på oss som entreprenørbedrifter. Og så er det selvsagt viktig å gi taktekkerne utfordringer og trigge konkurranseinstinktet, sier Mellem, som selv er daglig leder i Hesselbergtak.

Rekrutteringsutfordring

Styrelederen legger ikke skjul på at rekruttering er en stor utfordring for takbransjen.

− Det er en utfordring for oss som mange andre i byggenæringen. Vi ser dessverre ingen trendendring. Takbransjen har orientert seg veldig mot innleie av utenlandsk arbeidskraft, men i kontrollerte former. Det er flinke folk og veldig mange blir ansatt direkte i bedriftene etter en innleieperiode. Dessverre har dette blitt den viktigste rekrutteringskanalen framfor kandidater fra videregående opplæring, sier han.

Lysglimt

Mellem sier hans egen bedrift i dag har to lærlinger i staben. Han trekker også fram det gode arbeidet som blir gjennomført i takbransjen i Trøndelag for å øke rekrutteringen.

− Trønderne har vært flinke til å samle seg som en gruppe på tvers av bedriftene og jobber med et felles mål om å heve interessen for taktekkerfaget. De er en foregangsregion, det er det ingen tvil om, sier styrelederen.

Vil videreføre konseptet

Nå håper han konseptet med NM i taktekking og messe blir videreført annethvert år og at arrangementet kan flyttes til ulike deler av landet.

− Jeg er helt sikker på at dette blir videreført. Det er et viktig arrangement for å sette fokus både på rekruttering og omdømmet til takbransjen, fastslår han.