Flat konkursutvikling i Norge

På tross av mange sterke signaler om økonomisk nedtur i Norge, viser konkurstallene for årets fem første måneder en flat utvikling sammenliknet med i fjor.

- Begrepet stille før stormen har vel aldri vært riktigere. Vi vet at det normalt tar 6-9 måneder fra selskaper opplever en nedtur til betalingsproblemene blir så akutte at selskapet havner i skifteretten. Først da dukker det opp i konkursstatistikken, sier administrerende direktør i Experian, Frode Berg.

Så langt i 2015 er 2027 selskaper slått konkurs i Norge, noe som er en nedgang på 0,8 prosent sammenliknet med fjoråret. De mest oljeutsatte fylkene Hordaland og Rogaland har begge en nedgang i antall konkurser, på henholdsvis 15 prosent og 5 prosent sammenliknet med fjoråret. Konkurstallene står i sterk kontrast til krisestemningen i norsk økonomi.
- Ordførerne i Rogaland har nylig vært samlet til krisemøte og prisene på bolig og næringseiendom i Stavanger-regionen har begynt å synke kraftig. Alle tegn tyder på at det bare er et tidsspørsmål før antall konkurser i de mest oljeeksponerte fylkene vil øke, sier Berg.