Betongelementforeningen besøkte Valencia

4.-7. juni gjennomførte Betongelementforeningen studietur og generalforsamling i Valencia.

Med ledsagere og administrasjon var det til sammen 65 glade deltagere på tur.

Generalforsamlingen ble holdt på Vincci Palace hotell, der Audun Harridsleff (Contiga AS) ble valgt til ny styreleder mens Randi Egeland ble takket av etter lang tjeneste i styret (1986-2015). Det nye styret består av Audun Harridsleff (Contiga AS), Jan Arvid Johansen (Block Berge Bygg AS), Geir Høybråten (Loe Betongelementer AS), Pål Sanne (Kynningsrud Prefab AS), Svein-Helge Nøstdal (Nordland Betongelement AS) og Hermund Olsen (Spenncon Consolis AS)

Studieturen hadde arkitektur og byutvikling som tema, to lokale arkitekter fra Valencia guidet gruppen gjennom de siste årenes utvikling av Valencias ikoniske arkitektur. I tillegg til moderne arkitektur studerte man også klassisk arkitektur og bygeografi.

Valencia er Spanias tredje største by og hovedstaden i den autonome regionen Valencia. Opprinnelig ble byen grunnlagt av romerne 137 f.kr, selve byen har en befolkning på rett over 800 000.

Arkitekten Santiago Callatrava (f. 1951) er fra Valencia og har satt stort preg på byen. Blant hans verk i Valencia finnes et av hans første, en bro over den omdirigerte elven Turia som på folkemunne ofte kalles Calatravabroen. Ciutat de les Arts i les Ciències (vitenskapsbyen) er et stort kompleks med flere futuristiske bygninger utformet av Calatrava. Den omdirigerte elven er i dag en 15 km lang grønn lunge i byen, noen meter forsenket i forhold til trafikk og dagligliv ellers og benyttes til både organisert og uorganisert friluftsliv. Forskjellige parseller i denne parken er tildelt forskjellige arkitekter og arkitektontorer som har gitt sitt særpreg til området. Parken ender i dag i overkant av Valencias havn (som også er Spanias tredje største) der vi finner ovennevnte område med spektakulære bygg som operaen, 3D-kino og andre futuristiske og moderne utforminger, bl.a. et av europas største oceanografiske museer tegnet av Felix Candela (1910-1997).