Illustrasjonsfoto. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klar til å stanse togtrafikken i Norge

Alle tog og flytog blir stående i tre timer mandag når jernbaneansatte går til politisk streik. I Oslo blir det satt inn ekstra flybusser hvis pågangen av rammede passasjerer blir for stor.

Det er medlemmene i Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund som går til politisk streik. Bakgrunnen er regjeringens forslag til Jernbanereform, som behandles i Stortinget samme dag.

Togene vil stoppe opp mellom klokken 10 og klokken 13.

Forbundsleder Rolf Jørgensen i Norsk Lokomotivmannsforbund beklager konsekvensene streiken får for passasjerene.

– Det synes jeg er beklagelig, men vi streiker nettopp for passasjerene slik at de skal få en som jernbane som de fortjener, sier Jørgensen til NTB.

Tog som er underveis når streiken starter, vil stanse på nærmeste stasjon og vente til streiken avsluttes. Det blir ikke kjørt alternativ transport under streiken, opplyser NSB

Et jernbanedirektorat skal få det overordnede ansvaret og skal styre og koordinere norsk jernbane. Direktoratet skal også organisere konkurranseutsetting av togdriften, noe de fire partiene ser for seg kan skje på enkelte strekninger fra 2016 eller 2017. I tillegg til det nye direktoratet, skal ett selskap ha ansvar for infrastrukturen.

Forbundene mener forslaget legger til rette for privatisering og en fullstendig oppsplitting av dagens jernbane. De reagerer også på det de mener er en hastebehandling av saken, og manglende involvering og konsekvensanalyser.

Dersom pågangen til flybussene fra Oslo Bussterminal til Gardermoen blir for stor mens streiken pågår, vil det bli satt inn ekstra busser, opplyser administrerende direktør Atle Rønning i Norgesbuss til NTB.

– Dette er ikke noe vi gjør spesielt i forbindelse med denne streiken, men noe vi gjør hver gang det kommer mye folk. Vi skal klare å ta med alle, sier Rønning.

NSB henviser til informasjon om hvert enkelt tog på deres nettsider og på deres mobilapp.