Med de tre Multikomforthusene på Myklebust i Rogaland viser Optimera bransjen hvordan kunden bør velge løsninger i dag.

Slik vil Optimera løfte boligkvaliteten

Optimera er i ferd med å avslutte byggingen av tre Multikomforthus på Myklebust i Rogaland. Neste uke er det åpning og visningsstart for proffkunder.

Husene kjennetegnes av fleksibel innredning, innovativ materialbruk, lavt energiforbruk samt høy arealutnyttelse for tettere bebyggelse. Komfort og godt innemiljø har været styrende

– Dette er fremtidens boliger levert i dag. Boligene er bygd med standard byggevarer, tilrettelagt for industriell produksjon og er økonomisk innenfor rekkevidden til et bredt spekter av boligkjøpere, opplyser adm. direktør Asbjørn Vennebo i Optimera som legger til:

Løfter kvaliteten

– Med Multikomforthusene ønsker vi dessuten å løfte kvaliteter som god støydemning og naturlige byggematerialer. Energieffektivitet har fått en selvsagt plass i folks bevissthet. Opplevelsen av et godt bomiljø bør opp på samme måten.

På Myklebust i Sola kommune står nå tre eneboliger ferdig for innrykk av nysgjerrige Optimera-kunder. De er et resultat av en arkitektkonkurranse i 2012 hvor oppgaven var å tegne «Fremtidens bolig». Vinner ble Sjo Fasting Arkitekter.

God gammeldags forskning

Husene er i utgangspunktet like, men de fremstår ulikt når det gjelder innredning og fasadeinntrykk hvor det prøves ut forskjellige løsninger.

– Disse er ikke så spektakulære som det på Ringdalskogen som ble lansert som Nord-Europas råeste plusshus i fjor på disse tider. Her var det mer snakk om visjon. Husene på Myklebust er allikevel betydelig bedre enn dagens forskriftskrav og ligger på passivhusnivå. Her viser vi hva folk bør bygge nå. Vi har lagt vekt på andre spennende valg. Og her kan vi drive god gammeldags forskning hvor vi prøver forskjellige løsninger og systemer gjennom å sette dem opp mot hverandre, kommenterer teknisk sjef Christoffer Aas Clementz hos Optimera.

Mannjevning

Han opplyser at boligene blant annet vil bli testet termisk for å erfare hva som er den mest energieffektive konstruksjonen. Det er også montert inn fuktmålere i veggene for å kunne høste kunnskap om hvilken byggemetode som gir minst fukt. Også tall for tidsbruken ved de ulike byggemetodene skal analyseres hvor ikke minst mannjevningen mellom bruk av I-bjelker og tradisjonelt bygningsverk er interessant.

God element-respons

Det jobbes fortsatt på byggeplass frem mot presentasjonen 17. juni. Derfor er det for tidlig å trekke noen konklusjoner. Men byggeteknisk prosjektleder Halvor Kråkenes kan opplyse at byggmester Høie-Ueland har gitt spesielt gode tilbakemeldinger på det huset som ble oppført med elementer.

– Det er interessant da man på Vestlandet har vært avventende til elementer, og hvor det har gått mest på konstruksjonspakker, kommenterer han.

På Myklebust er det benyttet ulike konstruksjonsløsninger og variert materialvalg. Dette kan du lese mer om i Byggeindustrien nr. 10 som kommer ut i disse dager.