Håkon Vigsnes og Alessandra Kosberg.

Jarmund/Vigsnæs Arkitekter fikk Treprisen 2015

Arkitektselskapet Jarmund / Vigsnæs Arkitekter fikk Treprisen 2015. Utdelingen skjedde i forbindelse med den tredje nasjonale konferansen for trearkitektur onsdag. 

Noe av begrunnelsen for prisvinneren at kontoret har tilført trearkitekturen nye formuttrykk og godt håndverk. Jarmund / Vigsnæs Arkitekter har over lang tid og gjennom et bredt spekter av prosjekter i ulike størrelser, utforsket og utviklet norsk trearkitektur. I juryuttalelsen heter det også at hvert enkelt prosjekt utgjør et formalt eksperiment som viser nye estetiske muligheter med tre som bygningsmateriale. Treprisvinnerne har bidratt til å styrke interessen for ukonvensjonell trearkitektur både blant fagfolk og hos et bredt og internasjonalt publikum.

Videre heter det at kontoret i stor grad har utforsket tre i kombinasjon med andre materialer med mange vellykkede og overraskende resultater. Jarmund / Vigsnæs Arkitekterbenytter tre til konstruksjon, kledning og interiør. Dette gjør prisvinnerne med bevissthet, eleganse og en eksperimenterende nysgjerrighet. Resultatet er mange bygninger av meget høy arkitektonisk kvalitet som inspirerer både fagfolk og publikum.

Her er juryens begrunnelse
Daglig beskjeftiger arkitekter seg med å balansere mellom det å bevare og det å tilføre, mellom å bygge nytt og reparere gammelt, mellom fokus på håndverkstradisjoner og det nytenkende. Godt håndverk fordrer objektivitet og nybrottsarbeid fordrer disiplin.

Nye formuttrykk og godt håndverk er fremtredende i trearkitekturen til årets prisvinnere, Jarmund / Vigsnæs Arkitekter. Kontoret har over lang tid, og gjennom et bredt spekter av prosjekter i ulike størrelser, utforsket og utviklet norsk trearkitektur. Hvert enkelt prosjekt utgjør et formalt eksperiment som viser nye estetiske muligheter med tre som bygningsmateriale.

Treprisvinnerne har slik bidratt til å styrke interessen for ukonvensjonell trearkitektur både blant fagfolk og hos et bredt og internasjonalt publikum. Prosjektene preges av en uredd og presis bruk av såvel moderne som tradisjonelle byggeteknikker. Treprisvinnerne har eksperimentert med limtre og laft, kledninger og interiører i ulike treslag, trebaserte platematerialer og ukonvensjonell overflatebehandling.

Mange av prisvinnernes treprosjekter har en ekspressiv utforming og inneholder uvanlige rom og romforløp. Kontorets prosjekter rommer store, geometrisk utfordrende trekonstruksjoner, men også utformede detaljer der eksempelvis valg av fasadekledningens profil og den eksakte plasseringen av det enkelte bord bidrar til helheten. Kontoret har også i stor grad utforsket tre i kombinasjon med andre materialer med mange vellykkede og overraskende resultater.

Juryen:
Marit Justine Haugen, Haugen/Zohar
Olav Kristoffersen, NTNU
Magdalena Haggärde, 70N Arkitekter
Aasm. Bunkholt, TreFokus AS