Abid Q. Raja. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Vil ha klimamål inn i Nasjonal transportplan

Et flertall i transportkomiteen på Stortinget går inn for at det settes klare mål for hvor store utslippene fra transportsektoren skal være framover.

I en innstilling som ble lagt fram tirsdag, slår komiteen fast at klimamålene for 2020 og 2030 skal være førende i Nasjonal transportplan (NTP).

– Siden det er flertall i komiteen, forventer vi at Stortinget vil følge dette når saken kommer til behandling der, sier samferdselspolitisk talsmann Abid Raja i Venstre.

Innstillingen fra transport- og kommunikasjonskomiteen kommer som følge av et representantforslag fra SVs Heikki Eidsvoll Holmås.

Komiteen mener det må settes et eget utslippsmål for transportsektoren. I innstillingen heter det at «komiteen er av den oppfatning at for å få ned klimautslippene, er det helt avgjørende å iverksette tiltak innen transportsektoren».

Hittil har Stortinget og regjeringen ikke satt noe mål for hvor stor del av kuttene fram mot 2030 som skal tas nasjonalt i Norge.

Transport er sammen med olje- og gassutvinning den sektoren som har hatt størst utslippsvekst i Norge.

– Nå må regjeringen ta klimautslipp fra samferdsel på alvor og sørge for at NTP bidrar til å redusere klimagassutslippene betydelig fram mot 2030, sier Raja.