Porsche Center Stavanger

Byggeleder Steffen Sandvik og prosjektleder Amund Jørgensen fra Kruse Smith Entreprenør.

Kruse Smith Entreprenør har ført opp et nybygg for salg og service av Porsche på Forus i Stavanger

Fakta

Sted: Forus, Stavanger
Prosjekttype: Nybygg, bilforretning
Kontraktssum eks mva:
53 millioner kroner
Bruttoareal: 4.023 kvm
Tiltakshaver:
Bavaria Eiendom/C4 Forus
Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: Walther Arkitekter
Totaltekniske entreprenører:
Sig. Halvorsen, Rønning Elektro og
Energi & Miljø
Rådgivere: RIB og RIVA: Dimensjon Rådgivning l RIGeo: Siv. Ing. Albert Ølnes l RIBr: Hoplands Brann-
rådgivning
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Stitek l Grave- og utomhusarbeider: Risa l Peling: Seabrokers Entreprenør Service l Betongelementer: Spenncon l Betongsaging: Leikvoll Kjerneboring l Stål- og blikkenslagerarbeider: Varhaug Bygg & Montasje l Taktek-
king: Protan l Alu/glass fasade: Rubicon l Porter: Portteknikk l Trapper og rekkverk: Hamre l Tømrer: TS Byggtjenester l Innv. glassarbeid: Rufa Trading l Maler: Lund & Vaaland l Gulvlegger: T Lund l Flisarbeid: Waldeland & Varhaug l Bil- og personheis: Ing. Stein Knutsen l Lås og beslag: Låsservice

Tiltakshavere er Bavaria Eiendom AS og C4 Forus AS. Bygget er tegnet av det svenske arkitektfirmaet Walther Arkitekter AB, og Kruse Smith Entreprenør har ført opp anlegget i total-
entreprise til en kontrakts-
sum på 51 millioner kroner eks mva. Samlet areal er 4.023 kvadratmeter.
Seabrokers Entreprenør Service startet med peling i mai i fjor, og bygget ble overlevert 5. mai og åpnet 11. mai i år. Bygget rommer avdelinger for nye og brukte biler, verksted, kontorer, personalkjøkken og garderober. Det er 15 arbeidsplasser ved anlegget.

Kort byggetid
Prosjektleder Amund Jørgensen i Kruse Smith Entreprenør forteller at de største utfordringene har vært trang tomt og kort byggetid.
– Det var med i avtalen at Porsche kunne starte med utstyrsmontasje i verkstedet og ellers med sine spesialinnredninger en måned før vi overleverte bygget til byggherren. Dette gav oss noen utfordringer, men med godt samarbeid gikk det bra. Vi tar med oss nyttige erfaringer fra dette prosjektet. Porsche har ganske strenge regler for sine anlegg mht. til konsept, design og farger, sier Jørgensen.
Byggeleder Steffen Sandvik fra Kruse Smith Entreprenør sier at buet glassfasade mot vest og pulverlakkert stål var krevende.

Måtte pele
Porsche Center Stavanger ligger på den nordlige delen av Forus, nær E39 og Solasplitten. Tomten er på 2,3 mål og har sand, grus, silt og leire i grunnen.
– Det var derfor nødvendig å slå ned peler og så grave mellom pelene. Totalt er det satt ned 92 peler av betong med en snittlengde på 16 meter, sier Jørgensen.

Stål og hulldekker
Bygget har tre rette sider og en buet fasade mot vest. Kjelleren er støpt i vanntett betong. Bærekonstruksjon over bakkenivå er av stål og hulldekker. Taket er tilnærmet flatt (fall på 1:60), isolert og tekket med folie. Fasaden mot vest og sør har glassfelt i første etasje og plater av alucobond over glasset. Mot øst og nord har bygget korrugerte stålplater. Hovedinngangen er mot vest og innkjøring til verksted og kjeller mot øst.
Det er flis på gulvet i de fleste rom. I kontorene er det tepper. Innvendig er det mange glassvegger, som gir lys og oversikt. Det er åpen himling i publikumsareal og systemhimlinger i verksted.
Det er 200 millimeter isolasjon i veggene og i snitt 300 millimeter i taket. Bygget er trykktestet og har en luftveksling per time på 0,38. Taket ble tekket før innredningen startet. Loddrette, perforerte plater i himlingen i hallen demper lyd.

Fjernvarme og fjernkjøling
Porsche Center Stavanger er ført opp etter TEK10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme og radiatorer, basert på fjernvarme, mens kjøling er basert på fjernkjøling. Bygget er i energiklasse B. Det er fullsprinklet og har balansert ventilasjon.


Flere prosjekter