Kverneland Bil Åsane

Kverneland Bils nye bilanlegg på Haukås i Åsane skal gi gode og effektive arbeidsforhold for de ansatte og bedre tilgjengelighet for kundene.

Fakta

Sted: Haukås, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, bilforretning
Kontraktssum eks mva:
40 millioner kroner
Bruttoareal: 4.000 kvm
Tiltakshaver: Profier
Totalentreprenør:
Helgesen Tekniske Bygg
Arkitekt: Plank Arkitekter
Rådgivere: RIB: H2 Byggteknikk l RIV: Mjelstad og Stokke Rørlegger-
forretning og GK Norge l RIE: M Thunestvedt l RIBr: Firesafe l RIAku: Sweco
Underentreprenører/leverandører: Grovplanering: Vestafjell l Grunn- og betongarbeid: Nordhordaland Grunn & Betong l Betongelementer: Spenncon l Tynnavretting, gulvstøp og epoksy: Industrigulvspesialisten l Stålarbeid: AK Mek l Q-dekke: Tecta steel l Ståltrapper og div stål-
arbeider: Vevle Mek l Sandwichelementer: Paroc l Elementmontasje: Bergen Montering l Taktekking: Fløysand Tak l Strekkmetall: RMIG l Blikkenslager: Allbeslag l Glassvegger: Bergen Bygginnredning l Maler og gulvlegger: Espetvedt og Graawe l Rørlegger: Mjelstad og Stokke Rørleggerforretning l Elektro: M Thunestvedt l Ventilasjon: GK Norge l Dører og vinduer: Aluman l Løfteplattform: Cibes l Lås og beslag: Bergen Låsservice l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Porter: Windsor l Byggevarer: Neumann Bygg l Glassfasade og lydvegger: Gjesdal Aluminium

Daglig leder Kenneth Tveit i Kverneland Bil Bergen sier at anlegget vil gjøre Ford personbiler mer tilgjengelige for kundene i Bergens-regionen.
– Det gir også gode og effektive arbeidsforhold for våre 27 ansatte ved anlegget. Vi er veldig godt fornøyd. Kundene er også positive, sier Tveit.

40 millioner kroner
Anlegget er tegnet av Plank Arkitekter, og ført opp i totalentreprise av Helgesen Tekniske Bygg. Tiltakshaver er Profier.
Bygget har et samlet areal på 4.000 kvadratmeter, og har en kontraktsum på knapt 40 millioner kroner. Byggestart var i mai i fjor, og anlegget ble tatt i bruk i mai i år.
God byggeprosess
Prosjektleder Inge Olav Skåden i Helgesen Tekniske Bygg forteller at anlegget inneholder salgshall med avdelinger for nye og brukte biler, karosseriverksted, lakkverksted, mekanisk verksted, rom for klargjøring og inspeksjon, delelager, dekklager, kantine, kontorer og garderobe. Hele bygget har universell utforming.
Skåden sier at bygge-
prosessen har gått bra.
– Hele bygget er spesielt tilpasset bruken som bilanlegg. I verkstedene ligger for eksempel alle føringer skjult i himlingene. Helgesen Tekniske Bygg har utført de fleste bygningsmessige arbeidene selv, inkludert montering av q-dekke, veggelement og innredningsarbeid. Vi har hatt god dialog med byggherre og leietaker. Vi tar med oss nyttige erfaringer fra å føre opp et teknisk avansert bygg med høye krav til finish og fine lokaler. Strekkmetalfasaden ga oss en del ingeniørmat, sier Skåden.

Strekkmetallfasade
Kverneland Bil Åsane ligger i Haukås Næringspark, mellom E39 og Bergen Travpark, i den nordøstlige delen av Åsane. Denne næringsparken er på 90 mål, og rommer industri, lager og arealkrevende varehandel. Vestafjell grovplanerte tomten og Nordhordland Grunn og Betong har hatt øvrig grunnarbeid og utomhusarbeider.
Bygget er tilnærmet rektangulært. Bærende konstruksjon er av stålsøyler, hulldekker og gitterdragere. Dekklageret er bygget i prefabrikkert betong på grunn av brannkrav. Taket er flatt og består av q-dekker med isolasjon og tekking med takbelegg. Salgshallen har glassfasader og klimavegg av sandwichelementer, som er kledd med strekkmetall av aluminium.
Verkstedene har sandwichelementer som er forsterket med kryssfiner og brystning av betong.
Det er fliser på gulvet i salgshallen, og glatt betonggulv med belegg av epoksy i karosseri- og lakkverkstedene. Mellom verksted og salg er det dels glass og dels sandwich-
elementer med lyddempende gips på salgssiden. I verkstedene er det lyddempende systemhimlinger. I salgshallen er det åpne himlinger med lyddempende flåter. Det er 200 millimeter isolasjon i veggene.

TEK10
Kverneland Bil Åsanes nybygg er prosjektert og ført opp etter TEK10. Oppvarming skjer med varmepanel i himling i verkstedene og vannbåren gulvvarme i resten av bygget. Energien hentes fra en luft-til-vann-varmepumpe. Bygget er i energiklasse B, og har et beregnet energibruk på 129 kWh per kvm per år. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med røykventilering.


Flere prosjekter