Gigantinvesteringer i helse

Det norske helsevesenet er utvilsomt i verdenstoppen og får ufortjent mye kritikk. Få land kan måle meg med ordningene vi har tilgang til i Norge. Det er likevel slik at ting kan bli bedre – og ikke minst er det fortsatt mye å hente innen bygningsmassen i helse-Norge.

Det har gjennom mange år vært et stort etterslep når det gjelder vedlikehold av bygningene i helsesektoren. Stadig nye krav samt en økende befolkning har gjort at nye fasiliteter har vært sterkt tiltrengt. Ifølge RIFs State of the Nation er det tekniske og bygningsmessige oppgraderingsbehovet estimert til hele 35-45 milliarder kroner. Det er dermed store summer vi her snakker om.

Mange av dagens helsebygg er gamle og ikke minst utdaterte i forhold til hvordan man ønsker å drive en moderne helsetjeneste i dag. Det er derfor et enormt oppgraderingsbehov for å komme på en tilfredsstillende standard. Mange av de eldre byggene er ikke tilpasset en moderne driftsform, og det vil da ofte være mer hensiktsmessig å rive enn å bygge nytt.

Å bygge helsebygg, spesielt de større sykehusene, er kompliserte oppgavermed store investeringer i både det bygningsmessige og ikke minst alt det teknisk avanserte utstyret.

I forrige utgave av Byggeindustrien og her på bygg.no har vi skrevet om investeringene som nå gjøres i Bergen. Her skal man alene investere åtte milliarder kroner de neste sju årene i nye bygg og oppgradering av eksisterende bygningsmasse. Det finnes flere tilsvarende store utbygginger rundt om i landet.

I Norge har man tidligere ikke hatt en fullgod felles funksjon for å koordinere utbyggingen av landets helsebygg - det har ført til at man ikke har kunnet utnytte nyttige erfaringer fra de store utbyggingene på en god nok måte. Med opprettelsen av Sykehusbygg, vil dette kunne bedre seg. Ann Elisabeth Wedø er ansatt som daglig leder i det statlige foretaket, som er lokalisert i Trondheim, hvor man kan hente ut synergier fra gigantutbyggingen ved St. Olavs Hospital.

Utbyggingen av landets helsebygg står nå nærmest i kø rundt om i landet. Det betyr selvsagt store oppgaver for en samlet byggenæring. Vi håper næringen også blir rådført i en tidlig fase slik at den kan være med å forme den videre utviklingen av landets nye helsebygg. Det finnes mye nyttig erfaringer for Sykehusbygg å ta med seg på veien.