Lysakerbuen

Foto: FornyFoto: Forny

Backe-selskapet Forny har tatt fatt på sitt hittil største prosjekt med BackeGruppens nye hovedkontor på Lysaker.

Fakta

Sted: Bærum
Prosjekttype: Rehab. kontorbygg
Kontraktsum:
115,2 millioner kroner
Bruttoareal: 16.000 kvm
Byggherre: Fornebuveien 7-13
Totalentreprenør i samspillskontrakt: Forny
Arkitekt: DARK Arkitekter
Interiørarkitekt: Zinc
Rådgivere: RIB: Dr.Tech Olav Olsen l RIBr: Firesafe l RIBygningsfysikk: Erichssen & Horgen l RIV: Åf consult l RIV: Moe rådgivende ingeniør RIAku: Brekke & Strand l RIE: RIE consult
Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon/automatikk: GK Norge l Elektro: Lefdal Installasjon l Rør: C.M. Mathiesen l Riv: PeWe entre-
prenør l Glassfasade: Hubro l Bærende konstruksjoner nybygg: Contiga l Belegg og tepper: Kjærnsmo l Spiler og kontorfronter: Bosvik l Himling og systemvegger: Space Glass og Byggmontering l Taktekking: Icopal l Stillas: Christiania Stillas l Trapp: EMV construction l Foliering
og skilt: Gjersøe og partner l Flislegger: NK Flis l Lås og beslag: Trioving l Fasade: Thorendahl l Minikjøkken: HTH kjøkken l Utomhus: Tranby l Branntetting: Firesafe l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Fundamenter: Østlandske Byggpartner l Betongsaging: Mimax l Møbler: Duba B8 l Betongvegg og betongbord: Byggimpuls l Trappetrinn og faste møbler: Hoff snekkerverksted

Det gamle hovedkontoret til rådgiverselskapet Sweco fremstår nå i ny drakt, etter å ha blitt fornyet for å blant annet å huse hele BackeGruppen. Backe-selskapet Forny har levert sin største rehabjobb noensinne, og det første prosjektet som har blitt realisert 100 prosent etter Forny-metoden.
– Det vil si at Forny har vært inne som entreprenør fra dag én. Allerede før Pareto kjøpte bygget, var vi med og så på bygget, slik at vi kunne se etter smarte løsninger helt fra starten av prosessen. På denne måten har vi kunnet gripe alle tilgjengelige muligheter i prosjektet, forteller prosjekteringsleder Ina Irgens Aasheim i Forny.

Mye nytt
De opprinnelige byggene i Lysakerbuen er bygget etappevis mellom 1994 og 2000, og Aasheim forteller at rehabiliteringen har bydd på interessante utfordringer.
– Å få det eksisterende bygget til å tåle de nye belastningene ved nytt bruk og nye egenlaster har vært utfordrende. Vi har måttet jobbe mye med å få oversikt over tilstanden til bygnings-
kroppen, og vi har gjort nøye beregninger, sier hun.
I rehabiliteringen av Lysakerbuen har fasadene på fremsiden av bygget fått et ansiktsløft, og en splitter ny 307 kvadratmeter stor glassfasade har kommet opp. Men det er innendørs at det meste arbeidet er gjort i prosjektet. Alt av opprinnelig innredning er revet, og i stedet for cellekontorer har Lysakerbuen fått åpne, lyse lokaler, oppgradert teknisk anlegg, og to nye tilbygg på til sammen 1.100 kvadratmeter.
Bygget har fått et stort, åpent atrium med glasstak og trespiler på veggene, og i kjelleren kan brukerne benytte seg av et stort og velutstyrt treningsstudio.
DARK Arkitekter tegnet det opprinnelige bygget, og har også vært involvert i rehabprosjektet.

Flyttet inn
Forny begynte jobben i juli 2014, med rivning av den gamle innredningen. Oppstart på nye fundamenter begynte i august samme år, og Backe-selskapet kunne overlevere det ferdig rehabiliterte første byggetrinnet i midten av mars i år. Backe-gruppen flyttet inn i april.
Så langt er omtrent 80 prosent av jobben på bygget gjennomført. De resterende 20 prosentene gjøres så snart hele bygget er leid ut, med de tilpasninger de nye leietakerne skulle ønske.
– Vi er kjempefornøyde med prosjektet. Vi har tatt et eksisterende bygg, og gjort det så moderne og tidsriktig som mulig. Her kan vi tilby brukerne akkurat det de etterspør, og da er det spesielt gøy å kunne ta det i bruk selv også, sier Aasheim.

Veldig bra
Nye Lysakerbuen bygges med ambisjoner om «Very good»-sertifisering i BREEAM Nor.
– Vi er ikke ferdigsertifisert, men målet er BREEAM-sertifikat for det nye bygget, forteller Aasheim.
– BREEAM-satsingen har satt sitt preg på prosjektet blant annet gjennom høyt fokus på materialforbruket og tekniske spesifikasjoner. Dette har vært sentralt helt fra tidligfase og gjennom hele prosjektet, sier hun.
Daglig leder i eiendomsbesitter og byggherre Fornebuveien 7-13, Vidar Skoglund, sier overfor Byggeindustrien at arbeidet for BREEAM-sertifisering har blitt godt mottatt hos dem.
– Styret tente veldig på ideen om å bygge for å oppnå «Very good» i BREEAM. Når vi kan gjøre noe positivt for miljøet uten at det krever så mye ekstra ressurser, ønsker vi jo å gjøre det. Samtidig ser vi at miljøriktige bygg etterspørres av leietakerne, og det kan også gjøre bygget mer likvid og attraktivt ved en eventuelt fremtidig realisasjon, sier han.

– Førsteklasses
Skoglund forteller at byggherre så langt i prosjektet er svært godt fornøyd med resultatet av samspillsentreprisen med Forny.
– Dette er et førsteklasses prosjekt så langt. Alt er levert på tid, til avtalt kvalitet, og avtalt pris. Jeg vil si at vi er veldig godt fornøyd, understreker han.
Til tross for at BackeGruppen så langt er eneste leietaker som har flyttet inn i Lysakerbuen, forteller Skoglund at han har god tro på at det nyrestaurerte næringsbygget på Lysaker snart vil fylles opp.
– Bygget er velkjent, og det har stort potensial, både med tanke på plasseringen og på selve bygningen. Det har blitt et flott bygg med smarte løsninger og effektive arealer. Vi merker at bremsene er satt på i oljeservicemarkedet den siste tiden, og det har vært utbud på mange lokaler i Lysaker- og Fornebu-området. Men samtidig opplever vi at de som kommer på visning, er veldig positive. Vi har god tro på dette, slår han fast.


Flere prosjekter