Fra Finalebanen, som er endel av uteområdene ved St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Svanhild Blakstad

Landskapsarkitekturen på St.Olavs viktig for avgjørelsen rundt Attraktiv by-prisen

 I skarp konkurranse med to andre finalister, Stavanger Øst og Lillestrøm, valgte juryen Trondheim ved St. Olavs hospital som vinner av prisen Attraktiv by 2015.

Prisen Attraktiv by deles ut for første gang i år av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det kom inn totalt 346 nominasjoner i konkurransen, og 3 finalister ble kåret.

Juryen for prisen Attraktiv by mener lokaliseringen av St. Olavs Hospital er et forbilde for offentlig planlegging. At St. Olavs Hospital er lagt til bykjernen i Trondheim viser at et sykehus har mulighet til å spille en større rolle gjennom å bygge en by, og ikke kun være en institusjon, mener juryen.

- De siste ti-årene har vi sett flere eksempler på at sykehus og andre offentlige institusjoner har blitt lagt utenfor byene i Norge. Lokaliseringen av St. Olavs Hospital til bykjernen i Trondheim har resultert i et sykehus integrert i den gamle "byveven". Resultatet er en åpen og grønn bydel med sterke urbane kvaliteter, med attraktive møtesteder for både byens innbyggere og sykehusets ansatte og brukere, sier juryleder Erling Dokk Holm.

Juryen skriver at Trondheim kommune og St. Olavs Hospital, ved Helse Midt-Norge, sammen har realisert et forbilledlig byutviklingsprosjekt som viser hvordan man i 2015 kan drive fram bærekraftig by- og stedsutvikling med høy kvalitet.

Prisen deles ut av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner 17. juni.