Arve Brekkhus

Lover mer åpent vegvesen

Statens vegvesen lover full åpenhet rundt ulykkeanalysearbeid i fremtiden.

Det skriver Vegvesenet i en pressemelding på sine nettsider.

Statens vegvesen får kritikk for manglende åpenhet i en rapport som ble overlevert til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fredag av Graver-utvalget, som spesielt har sett på hemmelighold av ulykkesrapportene fra Vegvesenets ulykkesanalyser (UAG).

Fungerende vegdirektør Lars Aksnes uttaler i en pressemelding på vegvesen.no at dette ikke er holdbart.

– Vi ser svært alvorlig på de svakhetene Graver-utvalget påpeker i sin rapport. Slik skal vi ikke ha det i Vegvesenet, sier Aksnes.

Hele rapporten kan leses her.

Personlig garanti

Utvalget peker blant annet på svikt i interne rutiner og interne ledelse- og styringsforhold, dårlig styring og ledelse i arbeidet, og at det har vært sviktende rutiner for evaluering og oppdatering av retningslinjer og praksis.

– Som vegdirektør er dette mitt ansvar. Jeg vil nå personlig sørge for at UAG-arbeidet skal foregå i full åpenhet slik at vårt arbeid synliggjøres og deles med alle parter. UAG-arbeidet er, og har vært, svært viktig for trafikksikkerheten. Vi er samtidig avhengig av tillit fra omgivelsene, og da er åpenhet og deling av kunnskap eneste farbare vei, sier Aksnes.

Han understreker at Statens vegvesen skal være en god og inkluderende samarbeidspartner for politi og påtalemyndighet.

– Nå skal nye, permanente retningslinjer for vårt ulykkesanalysearbeid på plass. Disse skal ivareta den åpenheten og det samspillet med andre aktører som må på plass. Det vil skje så raskt det er praktisk mulig, slår han fast i pressemeldingen.

Gjennomgående åpenhet

Samtidig som Vegvesenet får kritikk for praktisering av offentlighet knyttet til de enkelte UAG-rapportene, trekkes det også frem positive trekk i Graver-utvalgets rapport.

«Utvalget vil dessuten fremheve at Statens vegvesen gjennom de årlige rapportene og pressemeldingene har praktisert stor offentlighet om resultatene av UAG-arbeidet.», heter det i rapporten.

– Men det skal ikke være en hvilepute. Vår åpenhet må være gjennomgående, sier Aksnes.