Trond Joelson

Maritimt møte vekker interesse hos ungdommen

Også havbasert næring trenger de gode hodene og dyktige hendene. Ocean Talent Camp i Oslo legger seg i selen for å påvirke ungdommen tidlig til å vurdere et maritimt utdanningsløp.

– Vi er ikke en rekrutteringsmesse, det er jo ingen som ansetter 15-åringer. Men vi ønsker å gi dem en kjennskap til hva slags typer næring det er innenfor hav i Norge, og det kan hende tenne et lys i forhold til relevante utdanningsveier, sier prosjektmedarbeider Øyvind Olsen i Ocean Talent Camp (OCT).

Ocean Talent Camp arrangeres i regi av Nor-Shipping, som er en av verdens største og mest betydningsfulle shippingmesser. Den foregår i disse dager i Oslo med stor deltakelse fra hele verden. Dette er fjerde gang OCT arrangeres i Oslo, til høsten står Bergen og Ålesund for tur. Målgruppen er elever i ungdomsskolen og til midten av videregående, primærgruppa er elever i 10. klassetrinn.

– Det er langt fra alle som ønsker seg inn eller passer i disse næringene, men det er enorme muligheter for de som vil, påpeker Olsen.

I forkant av arrangementet gikk det ut en invitasjon til alle skolene. Campen var i år på Rådhusplassen der hele klasser fikk oppleve uteaktiviteter, prøve forskjellige typer modeller og ikke minst treffe representanter for næringen. Bevisstgjøring og motivasjon står sentralt, ikke minst gjennom forberedelser før, under og etter besøket på Campen. I år var det ca. 9.500 påmeldte elever.

Den havbaserte næringen kan deles inn i tre kategorier. Sjømat og biomarin næring, olje & gass, og skipsfart og maritim industri.

– Vi skiller oss ut i fra de tradisjonelle messene, vi ønsker å tenne en ild gjennom et pedagogisk opplegg. Vi ser at lærerne har våknet litt i forhold til disse næringene, og vi ser fornøyde elever som har fått et innblikk i en potensiell fremtid. Men fruktene av Ocean Talent Camp ser vi først om en fem til ti år, avslutter Olsen.