Tomtefesterne varsler omkamp i Strasbourg

De fire samarbeidspartiene er enige om å gi tomtefesterne en liten reduksjon i festeavgiften, men Tomtefestealliansen er fortsatt misfornøyd.

– En krigserklæring, sier leder Grethe Gjertsen.

– Du kan hilse og si at da er det Strasbourg neste, sier hun til NTB, med henvisning til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

Hun har ikke selv sett Justiskomiteens innstilling, som ble levert torsdag, men blir sjokkert når hun får høre hva flertallet har kommet fram til. Kristelig Folkeparti, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet på Stortinget setter festeavgiften til 2 prosent av råtomtverdien, en halv prosent lavere enn regjeringens forslag.

KrFs justispolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener at de borgerlige er kommet fram til en rettferdig balanse.

– Det har vært viktig for KrF å sikre hensynet til både grunneier og fester ved forlengelse av festekontrakten, sier Ropstad.

Regjeringens forslag til et tak, en maksavgift på drøyt 11.300 kroner per mål tomt, blir stående med den nye enigheten på Stortinget.

– Vi holder oss i all hovedsak til regjeringens opprinnelige forslag, men fant rom for å redusere tomtefesteavgiftene noe. Vi sikrer samtidig at reglene ikke får svært urimelige utslag, ved at det settes et makstak på tomtefesteavgiften, sier Høyres Peter Christian Frølich.

De borgerlige partiene viser til at rettspraksis betyr at «ubeboelig» areal vil føre til at verdien på tomta settes lavere.

– I lys av dette er en lovfesting av et såkalt «avtakende tak» ikke hensiktsmessig, heter det i flertallets merknader.

Ifølge Tomtefestealliansen betyr det at mange kan få en årlig avgift på 50.000-60.000 kroner for å ha hytte på en tomt.

Gjertsen mener de borgerlige går mye lenger enn det som er nødvendig for å få den norske lovgivningen i tråd med dommen i EMD. Grunneierne og de som støtter dem har benyttet anledningen til å skru avgiften opp, hevder hun.

– De setter veldig mange i Norge i en vanskelig situasjon. Det er snakk om hjemmene til folk, sier hun.