Adm. dir. i Statsbygg, Harald Nikolaisen, mottok i dag evalueringskomiteens rapport om nytt regjeringskvartal fra dens leder professor Jens KvorningTrond Joelson

Statsbygg-direktøren: - Tydelige anbefalinger

Evalueringskomiteens rapport om paralelloppdraget for et nytt regjeringskvartal (RKV) ble presentert i dag. Statsbyggs adm. dir. Harald Nikolaisen ser frem til å studere den nærmere, men registrerer allerede nå at komiteen kommer med klare anbefalinger.

Komiteen besto av ti fagpersoner som i en 145-siders rapport har vurdert parallelloppdragets sju leverte forslag. Debatten om det nye RKV har engasjert. Forslagene som er utviklet av sju forskjellige tverrfaglige grupperinger har vært stilt ut i Høyblokk. Den har hatt 10.000 besøkende.

– Den offentlige debatten var viktig. Dette er statsadministrasjon, det skjer her skal være en del av den norske åpenhetskulturen. Det er nå vi må ha engasjement, nå som valgene skal tas og vi skal forme prosessen. Derfor er det viktig med flest mulige innspill, sa Harald Nikolaisen til Byggeindustrien.

– Ingen av forslagene kan pekes ut til å være det eneste rette eller det beste, innledet evalueringskomiteens leder, professor Jens Kvorning. Han understreket derved parallelloppdragets mandat; det var ikke en konkurranse, men en åpen honorert ideutviklingsprosess, der ingen vinner skulle kåres.

– Meningen var å sikre god tilfang av ideer. Parallelloppdraget har gått i bredden, nå er det en faglig vurdering som skal snevre litt inn. Vi ser at det er en del avveiinger i forhold til sikkerhetsnivået, og at komiteen mente det var relevant å bygge høyt, men ikke så høyt som enkelte av løsningene innebar, sier Nikolaisen.

Professor Karl-Otto Ellefsen fra Arkitektur- og designskolen i Oslo var medlem i evalueringskomiteen, og sier at det naturlig nok var noen punkter det var dissens på.

– Den reelle uenighet har ikke vært knyttet til noe annet enn kapasitet, dvs. hvor mange kvadratmeter dette området kan ta i mot. I rapporten ligger det en økning i kostnader på to punkter. Ombygging av Ring 1 på grunn av sikkerhetsaspektet, og tomtekjøp nord i området, eventuelt også i Møllergata, påpeker Ellefsen.

Sammen med Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal Statsbygg nå utarbeide et forslag til byplanprinsipper som igjen er grunnlaget for den statlige reguleringsplanen.