<p>Arkitektene i Snøhetta la fram dette forslaget til nytt regjeringskvartal. Men en komité som har vurdert innspillene, går mot at det skal bygges høyhus. Foto: Statsbygg / Snøhetta</p>Adm. dir. i Statsbygg, Harald Nikolaisen, mottok i dag evalueringskomiteens rapport om nytt regjeringskvartal fra dens leder professor Jens Kvorning Foto: Trond Joelson

Komité vil ikke ha høyhus i regjeringskvartalet

Det bør ikke bli høyhus i det nye regjeringskvartalet, mener evalueringskomiteen som har vurdert innspillene fra arkitektene.

De nye bygningene bør holdes på omtrent samme høyde som Høyblokka har, skriver komiteen i sin rapport , som ble lagt fram torsdag.

– Dette markerer slutten på idéfasen i planarbeidet. Fra nå av skal ideer bearbeides og konkretiseres for å ende opp i en ferdig reguleringsplan, sier komitéleder Jo Ulltveit-Moe.

Seks arkitektteam har bidratt med innspill til hvordan det nye regjeringskvartalet bør se ut. Men ingen av forslagene omfavnes av evalueringskomiteen.

Tvert imot slår komiteen fast at ingen av løsningene var optimale. Det gjelder utforming, høyde, organisering og oppdeling av det fremtidige regjeringskvartalet.

– Omfattende videre arbeid for å oppnå god nok arkitektonisk kvalitet og by- og brukskvalitet er derfor helt nødvendig, konkluderer evalueringskomiteen.

De seks skissene er ikke rangert. Prosessen er beskrevet som et parallelloppdrag – ikke en konkurranse.

Ulltveit-Moe mener idéfasen har vært svært vellykket, og gitt solid grunnlag for det videre arbeidet.

For rause med plassen

Flere av arkitektene mente at man måtte bygge langt høyere enn i dag dersom man skal få plass til 5.700 byråkrater. Men forslagene om skyskraper-lignende bygninger på opptil 128 meter vakte kraftig debatt. Oslo kommune protesterte, og mente de ville bli altfor dominerende i bylandskapet.

Det er en innvending evalueringskomiteen deler. De går inn for mindre plass enn opprinnelig planlagt, og kniper inn på antall kvadratmeter per ansatt.

Bakgrunnen var at man i utgangspunktet var for rause med plassen, mener evalueringskomiteen. Arkitektene har lagt seg på den øverste grensen av hva regjeringen mente man trenge av plass per ansatt – 25 kvadratmeter per arbeidsplass.

– Dette er erfaringsmessig et høyt tall, og evalueringskomiteen mener det kan reduseres, heter det i rapporten.

Dessuten har arkitektene satt som forutsetning at alle ansatte er på jobb samtidig og at arbeidsplasser ikke brukes av flere.

– Denne vurderingen er meget sjenerøs og samsvarer ikke med forutsetninger for prinsipper for planlegging av kontorarbeidsplasser i det private næringsliv, påpeker komiteen.

Avdempet balanse

Komiteen viser til at regjeringen selv har ønsket et effektivt kontorkompleks med nøkternt preg. Det er viktig å finne en avdempet balanse, skriver komiteen videre. Regjeringskvartalet skal ikke smelte ubemerket inn i nabolaget, men heller ikke bli for dominerende.

– Dette krever at man finner fram til høyhusbaserte løsninger som ikke overeksponerer regjeringskvartalets betydning og rolle i byen, og uten at kontinuiteten i bystrukturen fullstendig blir overdøvd, heter det i vurderingen.

Om komiteen får det som den vil, blir det anlagt en park i øst mellom Akersgata og Grubbegata der Y-blokka ligger i dag. Grøntområder er attraktive, og det vil bidra til at vanlige folk og dagliglivet i Oslo blir en del av området, mener komiteen.

Hvordan selve regjeringskvartalet vil se ut til slutt, er foreløpig uvisst. De seks forslagene er snarere utkast som man kan bygge videre på, konkluderer komiteen. Dermed ligger det an til en omfattende og detaljert diskusjon om den arkitektoniske helheten, før man går løs på enkeltprosjekter.