Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Komité har evaluert forslag til nytt regjeringskvartal

En fagkomité har evaluert de seks skissene til hvordan et nytt regjeringskvartal kan se ut. Oslo kommune har allerede varslet at den er sterkt imot forslagene med de høyeste bygningene.

I midten av april ble seks skisser til hvordan et fremtidig regjeringskvartal i Oslo kan se ut, presentert for offentligheten.

Nå har en fagkomité vurdert alle forslagene for å gi Statsbygg råd i prosessen med å utforme et nytt regjeringskvartal. Området og bygningene ble rammet hardt av terrorbomben 22. juli 2011. Åtte mennesker mistet livet og mange ble hardt skadd.

Rapporten blir overlevert Statsbygg torsdag.

Han understreker at komiteen ikke har rangert de seks skissene og at det ikke er snakk om en konkurranse.

Komiteen ledes av den danske professoren Jens Kvorning.

Det er en svært dårlig idé, mener direktør Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten i Oslo.

– Slottet og Stortinget har beskjedne, moderate størrelser. Det blir veldig rart hvis den ene maktinstitusjonen skal ha en helt overdimensjonert fysisk form, skriver direktør Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten i et brev til Statsbygg.

Hun mener tomtearealet isteden bør utvides og at man bør gå bort fra beslutningen om å samle alle departementene i området. Hun anbefaler at Utenriksdepartementet forblir i Vika og at dagens bygg R5, på motsatt side av Akersgata, beholdes.

Det er de seks arkitekt- og konsulentkontorene Snøhetta, BIG, MVRDV, Asplan Viak, White og LPO som ble plukket ut til å bidra med hver sin skisse.

Statsbygg vil på bakgrunn av skissene og ulike innspill utarbeide en reguleringsplan for området som skal ut på høring våren 2016.

Et nytt regjeringskvartal vil tidligst kunne stå ferdig i 2025.