Christian V. Dreyer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Boligprisene falt i mai

Boligprisene tok en overraskende vending nedover i mai. I Stavanger-regionen har oljenedturen nå slått inn for fullt i boligmarkedet.

Boligprisene falt med 0,3 prosent i mai, viser tall fra Eiendom Norge.

– En slik nedgang i mai er ikke vanlig. De siste ti årene er det kun 2008 som også har en nedgang i mai, og 2008 var et veldig spesielt år, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisnivået i mai uendret fra april. Prisene var 7,5 prosent høyere i mai i år enn i samme måned i fjor.

Dreyer tror prisutviklingen vil bli «moderat» utover høsten. Det vil etter alt å dømme bety røde tall i flere av høstmånedene.

– Det mest sannsynlige, slik jeg ser det, er at vi vil få en ganske flat utvikling og en liten nedgang når vi summerer herfra og ut, sier han.

– For eksempel høsten 2013 så vi et veldig raskt skifte i mentaliteten som gjorde at vi fikk et prisfall i mange regioner, sier han.

En større korreksjon mener han likevel er usannsynlig på nasjonalt nivå.

– Det er rett og slett ikke boliger nok i markedet til å møte den etterspørselen som ligger der. Da må det skje noe vesentlig i norsk økonomi som forverrer situasjonen og gjør boligkjøperne mer avventende.

– Jeg tror Stavanger-regionen kommer til å få en periode nå der prisene går nedover. Jeg tror ikke det samme vil skje i Oslo. I Oslo er det ikke nok boliger i markedet til å møte etterspørselen, sier han.

Situasjonen i Stavanger-regionen er utfordrende, fastslår Dreyer. Han påpeker at det har vært høy boligbygging i regionen de siste årene, samtidig som arbeidsmarkedet i dag er langt mer krevende i denne regionen enn i mange andre deler av landet.

– Oljebremsen har slått inn, sier Dreyer.

I mai falt boligprisene med 1,2 prosent i Stavanger og 1,1 prosent i Sandnes.

– Det er mange boligselgere som kjenner på at de ikke får den prisen de hadde forventet.

– I perioder som dette, der boligmarkedet er tungt, er det mange selgere som bruker tid på å akseptere at den prisen de kunne ha fått for en tid tilbake, ikke lenger er mulig å få. De tar ikke situasjonen ordentlig inn over seg, sier Dreyer.

– Jeg tror mange boligselgere i Stavanger nå kommer til å innse at prisnivået er lavere, og kommer til å akseptere lavere bud enn de ville gjort for bare to– tre måneder siden, spår han.