<p>Svein Wiig i KMPG kan med utgangspunkt i Byggeindustriens tall si at mange bedrifter i byggenæringen nå gjør det bedre.</p>Torbjørn Amundsen og Jan Ove Fredlund i KPMG snakket om mange fallgruper som bedriftsledere må være oppmerksomme på.

KPMG: Entreprenørene øker marginene

De store norske entreprenørselskapene tjener mer penger og øker marginene sterkt i forhold til det som var nivået for et par år siden, sa partner Svein Wiig på KPMGs frokostseminar onsdag

Wiig har blant annet tatt utgangspunkt i Byggeindustriens oversikt over de 100 største bedriftene i tillegg til de opplysningene som er presentert på bygg.no og i selskapenes årsberetninger. Av disse har han studert tallene til de 14 største bedriftene.

- Nå er vi tilbake til det nivået mange hadde i årene 2006 og 2007 og før finanskrisen. Det vil si at vi har nådd 4-tallet når det gjelder prosentvis margin. Så sent som i 2012 var gjennomsnittet nede i 2,5 prosent margin, sa han.

Onsdag samlet KPMG over 70 ledere og økonomiansvarlige fra en rekke ledende norske selskaper innen bygg, anlegg- og eiendom til et frokostseminar hvor fageksperter diskuterte bransjens tilstand, utvikling og viktige grep og tiltak for å sikre lønnsomhet, risikostyring og ansvarlig drift.

Byggebransjens mange lag med underleverandører gjør landskapet uoversiktlig og vanskelig å kontrollere. Jo flere underleverandører, desto vanskeligere blir kontrolljobben. Til tross for at myndighetene krever at bedrifter kontrollerer hva slags lønns- og arbeidsvilkår underleverandørene gir sine ansatte, viser undersøkelser at kun halvparten av bedriftene har gode rutiner og følger opp myndighetenes pålegg.

Mange av underleverandørene er utenlandske entreprenører som utkonkurrerer lokale aktører og stadig oftere vinner store og prestisjefulle norske kontrakter. Når utenlandske leverandører benyttes, dukker det opp en rekke problemstillinger og fallgruver, blant annet i forhold til skatteregler, manglende integrasjon og tilpasninger, kulturforskjeller. Å trå feil i håndteringen av disse underleverandørene kan bli skjebnesvangert for selskapet.

Torbjørn Amundsen og Jan Ove Fredlund i KPMG Law, som er eksperter på skattemessig ansvars- og risikohåndtering ved tildeling av oppdrag til utenlandske entreprenører kom med råd og veiledning om hvordan selskapene kan få bedre kontroll og styring i sine leverandørrelasjoner.