FInansminister Siv Jensen t.h. på plass i Stortinget. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mot enighet om revidert nasjonalbudsjett

Regjeringspartiene og samarbeidspartiene Venstre og KrF møtes til nye samtaler om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget klokken 9. Håpet er å presentere en enighet i løpet av dagen.

Finanspolitikerne, som forhandler på vegne av de fire partiene, møttes på Stortinget klokken 9 mandag morgen for nye samtaler. Det er ventet at de vil samle seg om en avtale som skal presenteres for stortingsgruppene tidlig i ettermiddag, trolig klokken 13.

Får skissen grønt lys, blir endringene i regjeringens forslag til revidert budsjettet lagt fram senere i dag.

– Vi håper på det, men som den gylne regel er: Ingen ting er klart, før alt er klart, men håpet og målet er i sikte, sa KrFs Hans Olav Syversen til NTB ved inngangen til morgenens forhandlingsmøte.

Brukte helgen

Regjeringspartiene og samarbeidspartiene brukte helgen til å samtale om budsjettrevisjonen som finner sted på denne tiden hvert år.

– Vi jobber intenst, både sammen og hver for oss, sa Syversen til NTB søndag.

Som leder av finanskomiteen er Syversen også ansvarlig for at prosessen går på skinner når de øvrige partiene på Stortinget skal kobles på. Komiteen har frist for avgivelse av innstillingen 12. juni. Stortinget behandler saken 19. juni, som er siste dag før de folkevalgte tar ferie.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, har tro på at partene vil komme til enighet uten at forhandlingene løftes opp til de parlamentariske lederne.

– Vi klarte å bli enige om revidert på finanspolitisk nivå i fjor. Det er målet også i denne runden, framholdt han overfor NTB søndag.

Grønn omstilling

Tiltak mot økende arbeidsledighet, mer penger til kommunene og mer til grønn omstilling i næringslivet ble trukket fram som viktig for samarbeidspartiene i forkant av forhandlingene.

På spørsmål om midler til grønn omstilling vil ligge inne i en budsjettavtale, svarer Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik slik:

– Det regner jeg med at vi skal få til før vi kommer i mål.

Statsminister Erna Solberg sa lørdag til NTB at hun ikke er i tvil om at samarbeidspartiene vil greie å komme til enighet om et revidert budsjett.