<p>Treningskamerat Greger Lund får kjørt seg når han går inn i buret med Aron Jahnsen.</p>

«Jernneven» som sliper gulv

Aron «Iron Fist» Jahnsen var en av landets første MMA-fightere, og trener nå mot en ny proffkamp i Storbritannia. Når han ikke legger motstanderne i gulvet rundt om i verden, sliper han gulv hjemme i Norge.

En vanlig dag for MMA-fighteren Aron Jahnsen starter på gymen. Med sovepose på matta og to boksehansker til hodepute, pleier han like godt å sove i lokalet hvor han uansett tilbringer mesteparten av tiden sin.

– Jeg trener helst morgen, middag og kveld, sier Jahnsen, som har fått tilnavnet «Iron Fist».

En matte og to boksehansker må gjøre jobben som seng når Aron Jahnsen overnatter på gymen. Soveposen har han der fast.

Første runde

34-åringen fra Drøbak startet å bokse som 13-åring. Blandingskampsporten MMA (Mixed martial arts) var så godt som ukjent i Norge, men i 2003 oppdaget Jahnsen og en kamerat fenomenet, kjøpte inn VHS-kassetter fra Japan, og begynte å prøve seg frem.

I 2007 fikk Jahnsen muligheten til å gå sin første proffkamp i England. Haidar Sadik skulle forsvare tittelen som ICFF Pride lettvektsmester, men utfordreren var slått ut med skade.

– Det var nok meningen at jeg skulle være en filledukke for Sadik i den kampen, forteller Jahnsen.

Kampen endte med at briten fikk så mye juling at håndkleet måtte kastes inn.

Siden den gang har «jernneven» fra Drøbak tatt EM-sølv, og blitt Hollandsk mester. Han har stått med nevene høyt hevet over hodet i seier, og han har måttet gå taperens ustø marsj til garderoben.

Tilbake i ringen

13. juni er Jahnsen tilbake i Storbritannia på utkikk etter sin neste proffkamp. Det er ikke snakk om noe tittelbelte denne gangen, men med seier mot Terry «TNT» Doyle i MMA British Challenge, står Jahnsen et godt skritt nærmere å gå en ny tittelkamp.

Jahnsen ser frem til den neste proffkampen.

– Jeg regner med at kampen vil ende på bakken, hvor jeg er best. Kvelningene mine er fryktet verden over, slår Jahnsen fast.

Doyle er, ifølge den norske fighteren, farligst i stående kamp, og at han regner med å måtte jobbe hardt før han kan legge briten i bakken.

– Er det noe han kan, så er det knockouts, men meg skal han få problemer med. Jeg frykter ingen stående, og jeg er bedre forberedt enn på lenge. Dette blir en kamp å få med seg.

Smitt og smoothie

En kamp av høy profil kan gi så mye som 40.000 kroner i betaling for Jahnsen, men når han ikke går proffkamper, må blod, svette og tårer være betaling nok for ham. Sponsoravtalene han har, gir ham utstyr, mat og smoothies fra SmoothieXchange. Knockout-loven gjør MMA-konkurranser ulovlige i Norge, og 34-åringen har ikke mye håp om finansiell sponsing.

– Hvis jeg vil klare meg, gjelder det å ty til mitt gamle håndverk, smiler han.

Gutta på gulvet

Jahnsen er opplært som gulvsliper, og har nettopp startet for seg selv med egen bedrift i fødebyen Drøbak, hvor han har samlet gulvsliping og selvforsvarskurs for jenter inn under én organisasjon.

– Det er tøft å balansere jobb og trening. Jeg vil ikke at jobben skal komme i veien for treningen, men jeg kan heller ikke la treningen komme for mye i veien for jobb, sier Jahnsen, som innrømmer at idrettssatsingen hans av og til kan føre til hevede øyenbryn ute på jobb.

– Det er jo klart at du får noen blikk når du dukker opp på befaring med blåveis. Men jeg har erfart at folk er veldig aksepterende når de får forklart at jeg er idrettsutøver, sier han, og legger til at han ennå ikke har falt for fristelsen til å skylde på en skapdør eller lignende.

Kampsporterfaringen kommer, ifølge 34-åringen, også til nytte når han skal jobbe timevis nede på gulvet. Vel vant til tøffe tak på bakken, er det en effektiv og smidig gulvsliper som ikke lar seg stivne, hverken på matta eller på parketten.

Tittelforsvarer

Jahnsen håper MMA-satsingen ikke vil skremme vekk kunder fra gulvsliperforetaket, som han markedsfører som Drøbak Parkettsliperi.

– Jeg har seriøse kunder, og får mange av dem fra andre gulvslipere som ikke har kapasitet. Parkettsliping er ikke noe jeg gjør på amatørbasis, men en jobb som jeg har god trening i, og som jeg legger sjela i. Jeg er proff idrettsutøver og proff parkettsliper. Jeg tror nok jeg med sikkerhet kan si at jeg er den eneste i landet som kan påberope meg begge titler.

Sammen med kollega Christian Lindstad sliper Aron Jahnsen ned et parkettgulv etter brann- og vannskader.