Se IKEA bygge hus for flyktninger

I år har FN bestilt 10.000 hus fra IKEA. I to flatpakker på til sammen 160 kilo kommer le og trygghet til en familie på opptil seks personer.

Over 51 millioner mennesker anses av FN å være på flukt.

Flyktningeleirer er preget av utrygghet, kriminalitet og nød. Sammen med produsenten Better Shelter og FNs kommisjon for flyktninger, har IKEA designet helt nye hus for mennesker på flukt. Vanlige flyktningetelt har en forventet levetid på omtrent seks måneder, men de nye husene kan vare i mange ganger denne tiden.

Tre år i tøffe naturforhold eller så mye som 20 år i mildere klima kan de nylig produserte husene stå. Alt nødvendig verktøy for montering og demontering følger med i pakkene, og husene er skapt for å lett kunne tas fra hverandre for så å settes opp igjen.

Et ordentlig hjem

Med en enkel ramme av lett stål, tak og veggpaneler, vindusluker og en låsbar dør, skal hele huset kunne settes sammen i løpet av fire timer. Husene har et gulvtrekk, og de forankres til bakken, og er også designet for å produsere egen energi ved hjelp av solcellepaneler på taket.

I mai ble det første huset av denne typen for første gang reist i Norge, under barnefestivalen Miniøya i Tøyenparken i Oslo.

– Få barn i verden er like heldige som barn i Norge. Med flyktninghuset på Miniøya ønsker IKEA og IKEA Foundation å sette fokus på at alle barn, uansett hvem og hvor de er, fortjener et ordentlig hjem, en sunn start på livet, god skolegang og en tilstrekkelig familieinntekt, sier kommunikasjonsspesialist i IKEA Norge, Jorunn Stokke Aamodt til Byggeindustrien.

Trygghet og verdighet

Anette Platou i IKEA var i november innom to forskjellige flyktningeleirer i Jordan for å se hvordan til sammen 93.000 flyktninger, hovedsakelig fra Syria, hadde det i leirene hvor IKEA og UNICEF har bidratt med gatelys.

– Det er veldig stor forskjell på å ha eller ikke ha tilgang til elektrisitet og lys i en flyktningeleir. Hvis man ikke har dette, kan ikke barna leke etter at det har blitt kveld, de kan ikke gjøre lekser, og familien kan ikke lage mat. Der hvor det er lys, er det, bokstavelig talt, liv i leiren, og folk har en mye større følelse av verdighet og trygghet, sier Platou, som er en del av IKEAs Iwitness-program, hvor ansatte får sett hva IKEA-stiftelsen utretter i verden.

De nye flyktningehyttene fra IKEA og Better Shelter tror Platou vil bli svært godt mottatt i flyktningeleirene.

– Hyttene er av en helt annen kvalitet enn hva som er vanlig i dag. De har solceller på taket som gir elektrisitet og lys inne, og det er en lås på døren.