Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Arbeidere jobbet for 23 kroner timen

Grove arbeidsmiljølovbrudd er avdekket i den største byggeplassaksjonen noen sinne i Sør-Norge.

Det skriverNRK Vestfoldi en artikkel på sine nettsider.

Skatteoppkreverne, Arbeidstilsynet, politiet, NAV og Skatteetaten gjennomfører denne uka en stor kontrollkampanje på byggeplasser i fylkene Vestfold, Telemark, Buskerud og Agder-fylkene.

Én tredjedel av arbeidstakerne aksjonistene har sjekket i Vestfold, Buskerud og Telemark til nå, har manglet gyldig ID-kort for byggebransjen. Én fjerdedel av de kontrollerte arbeidstakerne har ikke vært registrert som arbeidstakere.

– Det indikerer svart arbeid. Omfanget og alvorlighetsgraden i funnene våre gir grunn til bekymring, sier Nina Schanke Funnemark, regiondirektør i Skatt Sør, til nrk.no.

– Her har vi også vært på byggeplasser der folk har stukket av når vi har kommet. Arbeidstilsynet har måttet stenge to arbeidsplasser i disse fylkene på grunn av for dårlige arbeidsforhold. Vi har også kommet over grove eksempler på sosial dumping med timelønn helt nede i 23 kroner, sier hun.

I løpet av tirsdag og onsdag har rundt 100 kontrollører sjekket over 900 ansatte på 90 byggeplasser i Vestfold, Telemark og Buskerud.

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) i Vestfold, Buskerud og Telemark har vært en av pådriverne for aksjonen.

– Bransjen har etterlyst en slik tverrfaglig aksjon lenge. Vi vet at det foregår utstrakt bruk av utenlandsk arbeidere som blir lønnet dårlig. Dette er sosial dumping på sitt aller verste, sier daglig leder i EBAs avdeling for Vestfold, Buskerud og Telemark, Thormod Hansen til statskanalen.

Dette har kontrollen så langt avdekket i de fem fylkene:

  • 23 prosent av de kontrollerte var ikke registrert som arbeidstakere.
  • 28 prosent av de kontrollerte arbeidstakerne hadde ikke byggekort.
  • Arbeidet er stanset ved seks byggeplasser på grunn av for dårlig sikkerhet.
  • Flere eksempler på manglende arbeidskontrakter.
  • Fem personer er pågrepet for ulovlig opphold/arbeid.