Entreprenørene klare til å ta kampen

Selv om det ikke virker slik om man følger med i mediebildet, driver de aller fleste i byggenæringen seriøst. Det er bare slik at kjeltringene tar mye av oppmerksomheten. Om vi skal bli kvitt problemet med den stadig økende arbeidslivskriminaliteten i næringen må dette problemet ytterligere frem i lyset - og entreprenørene er klare til å ta opp kampen.

Ikke overraskende var utfordringene med arbeidslivskriminalitet et sentralt punkt på EBAs generalforsmaling fredag. Kampen mot de useriøse er en kamp næringen må vinne. Får utviklingen vi har vært og er inne i fortsette kan man stå i fare for rasere hele næringen.

Nå står en hel næring klar til å ta opp kampen mot de uønskede elementene – og fremst i denne kampen står entreprenørene.

Om man skal snu denne utviklingen er det nødvendig at både myndighetene og ikke minst en hel næring står samlet. Dette er noe man nå er i gang med – og det må settes ytterlige kraft bak dette arbeidet. Næringen har kommet med flere gode innspill rundt hvordan man skal kunne få tatt i bruk en verktøykasse som virkelig fungerer – nå må myndighetene også åpne opp for å ta i bruk disse ulike virkemidlene – og ikke bare takke for innspillene. Nå vet vi hva som er utfordringen – nå må man ty til handlinger. Dette innebærer blant annet etablering av flere sentre mot arbeidslivskriminalitet, økte bevilgninger til politiet, ID-kort i sanntid og ikke minst en ny og velfungerende sentral godkjenningsordning.

Fredag ble et nytt forslag til den sentrale godkjenningsordningen lagt frem fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet - og den kan bli bra.

Utviklingen vi nå ser er noe alle ønsker å stoppe – og alle vil gjøre det vanskeligere å være kjeltring. Da må vi også innse at man må ty til en del omfattende grep – både blant myndighetene og næringen selv. Entreprenørene er klare til å gjøre sin del av jobben.