Teknisk byggeleder Helge Hamar i Statens vegvesen (t.h) fikk gleden av å fyre av den siste salva i Grantunnelen. Asbjørn Hagen i NCC Construction følger med. Foto: Statens vegvesen.

Siste sprenging i Grantunnelen

Torsdag 28. mai fyrte NCC Construction av den siste sprengningen ved Grantunnelen.

Hovedentreprenøren startet arbeidet med å sprenge ut de to 1700 meter lange tunnelløpene i november 2013. Etter dette har det blitt avfyrt over 700 sprenginger og det er kjørt ut cirka 335.000 kubikkmeter med masser.

Utfordrende fjell

– Det har vært knyttet noen utfordringer til det å sprenge ut de to tunnelene. Fjellet består nemlig av både leirskifer, svartskifer og alunskifer. De to tunnelene går gjennom fjell som er av varierende kvalitet. Noen steder er fjellet mer oppsprukket og har varierende lagdelinger, forteller teknisk byggeleder Helge Hamar i Statens vegvesen. 

Hamar var for øvrig den som fyrte av den siste sprengingen i Grantunnelen.

Arbeidet med tunnelen har så langt ikke ført til skader med fravær.

– Dette er vi selvsagt veldig glade for, sa Hamar under en gjennomslagsmarkeringen på Gran torsdag formiddag.

Mye arbeid gjenstår

Selv om tunnelen nå er ferdig sprengt ut, gjenstår mye arbeid før tunnelene kan åpne for trafikk.

– Frem til tunnelen åpner for trafikk skal det monteres vann- og frostsikring, veibanen gjennom tunnelene skal bygges og asfalt legges. Videre skal det monteres opplegg for styring, regulering og overvåking av tunnelene samt elektro. Naboer og andre vil ikke merke dette arbeidet like godt som de har merket sprengningsarbeidene, fortsetter Hamar.

Hilsen fra Gran kommune

Knut Lehre, ordfører i Gran kommune, var invitert til gjennomslagsmarkeringen. Lehre var fornøyd med at NCC og Statens vegvesen hadde nådd en viktig milepel i arbeidet med å bygge ny tunnel forbi Gran sentrum.

– Det betyr mye for befolkningen i Gran kommune at trafikken på riksveg 4 legges i tunnel forbi tettstedet. Derfor gleder vi oss til tunnelen åpner. Lykke til med det videre arbeidet, sa Lehre.