Sivilingeniør Geir Norden i Weber er mannen bak LSX- teknologien som har gjort Leca-blokkene atskillig lettere og samtidig sterkere. Vekten på blokken Norden holder er blitt redusert fra 19 til 13 kg.  (Foto: Svanhild Blakstad)

Har gjort Lecablokken lettere og sterkere

​Nå lanserer Weber en ny serie med Leca-blokker, som er inntil 30 prosent lettere og 20 prosent sterkere enn vanlig Leca.

Disse har fått navnet LSX, som står for en nyutviklet, patentert produksjonsteknologi som altså reduserer vekten og samtdig øker styrken på. Bedre HMS, raskere byggeprosess, mer effektiv transport og mindre miljøbelastning er blant fordelene, ifølge en pressemelding fra Weber.

Sivilingeniør Geir Norden i Webers FoU-avdeling er mannen bak den revolusjonerende LSX-teknologien. Han forklarer:

– Både i Norge og internasjonalt jobber Weber kontinuerlig med produktutvikling, og vi har lenge ønsket å lage Leca-blokker som gjør byggeprosessen raskere og enklere. Der kom vi et langt skritt med lanseringen av Leca Lock i 2013 hvor både ny blokkutforming og nyutviklet tilleggsutstyr gjorde det mye raskere å bygge Leca-vegger.

Lettere, men ikke svakere
Norden forteller at neste logiske skritt derfor var å redusere vekten på blokkene.

LETTERE OG RASKERE: Per Stian Olsen i Weber viser hvor raskt det går å bygge med Leca Lock. (Foto: Svanhild Blakstad)

– Lettere blokker vil gjøre fremdriften raskere og ha stor verdi med hensyn til HMS. Men når man lager lettere blokker, medfører dette at densiteten for lettbetongen blir redusert, noe som så langt har resultert i redusert trykkfasthet og dårligere mekaniske egenskaper, noe vi definitivt ikke har ønsket. Derfor har vi jobbet intenst sammen med vårt forskningsinstitutt i Paris for å utvikle en ny type lettbetong som kan produseres i blokkmaskiner uten å tilsette tunge aggregater. Etter mye forskning og praktisk utprøvning valgte vi å redesigne betongteknologien med et tilsetningsstoff som tidligere ikke har vært benyttet for denne typen produkter, sier han.

Tilsetningstoffet har bidratt til at porestrukturen i lettbetongen er endret. De store porene er erstattet av mange små porer, noe som gir en mer homogen struktur og enfaset materiale. Resultatet er bedre styrke-/ densitetsforhold i alle vektklasser og redusert vannabsorbsjons­hastighet. Betongen oppleves som hydrofobert og blokkene absorberer mindre vann.

Bedre mekaniske egenskaper
Betongen blir inntil 30 prosent lettere og vil for flere produkter også få bedre mekaniske egenskaper. Blokkene suger mindre vann både som ferdig vegg og fra regnvær på byggeplassen. Dette vil bidra til et bedre inneklima i bygget. Den nye betongen gir blokkene finere overflate og skarpere hjørner, slik at blokkene blir lette å mure og etterbehandle.

I tillegg blir blokkene lettere å kappe og skjære siden de tunge aggregatene er fjernet. Blokkene kan kappes på under halve tiden sammenlignet med tidligere. Dette vil redusere slitasje på utstyr og gjøre byggingen raskere. – Teknologien er helt ny og vi har derfor sammen med vårt forskningsinstitutt i Paris valgt å patentere løsningen, sier Norden.

Lavere vekt, mange fordeler
Produktsjef Helge Huser legger til at den reduserte vekten har stor betydning ikke bare når det gjelder HMS og den enkelte murer. Lettere løft gjør selvfølgelig også selve montasjetiden kortere. Og redusert vekt betyr også en mer effektiv transport og mindre miljøbelastning.

Leca Basic blokk først ut
Leca Basic blokk er de første blokkene der denne teknologien rulles ut. Men LSX er tiltenkt bredere bruk enn bare dette sortimentet, så mer vil komme på markedet etter hvert.