Dikeveien 52

Nybygget i Dikeveien 52 i Fredrikstad er det første av tre nybygg som utbygger Terje Høili planlegger på sitt 100 mål store område ved Dikeveien i Fredrikstad.

Fakta

Sted: Fredrikstad
Prosjekttype: Næringsbygg
Brutoareal: Ca 6.000kvm
Kontraktssum ekskl mva:
65 millioner kroner
Byggherre: Dikeveien 52 Eiendom
Totalentreprenør:
Betonmast Østfold
Arkitekt: Bjar Arkitekter
Rådgivere: RIG: Grunnteknikk l RIE: Storm Elektro l RIV: Klima Øst l RiBr: Roar Jørgensen
Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Per Høyendahl l Peler/ fundamentering: Kynningsrud l Stål og prefab: Contiga l Ventilasjon: Klima Øst l Elektro: Storm Elektro l Rørlegger: Rør Companiet l Tømrer (yttervegger)/blikkenslager/tak/ vegger/beslag: Borg Bygg l Heis: Reber Schindler l Fliser/mur/puss: Ole Larsen Mur og Flis l Maling/ teppeflis/belegg/gulvsparkling: Walter P. Lislerud l Branntetting: Firesafe l Himling og systemvegger: Byggmontøren l Vinduer/alufasade/profilglass: Glassteam l Dører: Jeld-Wen l Dørmontering: TM Byggservice l Taktekking: Fagprosjekt l Rekkverk/ståltrapper: Frech Mek. Verksted l Kjøkken: Fredrikstad Storkjøkken

Utbyggeren håper å komme i gang med neste byggetrinn allerede til høsten. For totalentreprenør Betonmast Østfold er det første gang de bygger for Terje Høili.
– Vi håper jo at vi har gjort en god jobb, og får sjansen igjen på neste byggetrinn. Det er planlagt et nesten identisk bygg rett nord for Dikeveien 52, men bygget vris 90 grader i forhold til dette bygget og er halvparten i størrelse. Bygget er det siste i rekken av Høili-bygg i Dikeveien som er bygget på gammelt landbruksareal med høy grunnvannstand, forteller anleggsleder Thomas Ø. Andersen i Betonmast Østfold.

Svevepeler
Bygget står på lange peler som blir holdt oppe av friksjonen.
– Det er over 40 meter til fjell her. Derfor valgte vi en friksjonspeleløsning, i stedet for at bygget skulle stå på lange peler ned på fjellet. Ellers er det støpt tradisjonelt med betongplate over. Stål- og prefabrikkerte betongelementer er levert av Contiga, opplyser han. 


Kort byggetid
Det mest krevende har vært den korte byggetiden.
– Vi måtte tenke litt kreativt for å få bygget ferdig til avtalt tid. Det 135 meter lange bygget ble delt opp i tre faser, der vi kunne utføre betongarbeider på den ene delen og faktisk drive takarbeider i den første delen i en tretrappløsning. Det langstrakte bygget ble en gunstig variant i motsetning til hva en firkantet kloss ville vært. Det var faktisk sånn at vi ikke var ferdig pelet her før i oktober med ferdigstillelse i mars, påpeker Andersen.

Transcom
Det er callsenterfirmaet Transcom som er største leietaker med ca 350 ansatte.
– De flyttet inn suksessivt etter hvert som entreprenøren gjorde seg ferdig. For å opprettholde kontinuerlig drift, uten en eneste time stans, var det den eneste måten de kunne flytte på. Telefonsentralen ble flyttet på en sekketralle midt på natta, forteller prosjektleder Lasse Delås i Betonmast Østfold.
– Jeg vet ikke hvor mange kilometer med svakstrømskabel det er lagt opp til. De store kontorlandskapene setter også høye krav til det tekniske anleggets luftkvalitet og kjøling. Både personer og utstyr utstråler tilsammen mye varme når 350 PCer og 350 mennesker skal jobbe samtidig. Anleggsleder Andersen og prosjektleder Delås er meget fornøyd med hvordan de tekniske entreprenørene Storm Elektro, Klima Øst og Rør Companiet løste oppgavene.
– Anlegget har vært i drift i to måneder med tilnærmet ingen barnesykdommer. Noen få klaget over at det var litt for kjølig, noe vi raskt fikk justert. Tilbakemeldingene fra brukerne er meget positive så langt. De høye lydkravene medførte omfattende målinger og beregninger i prosjekteringsfasen. Lydtiltak i himlinger, lydvegger, teppefliser på gulvet og filt på telefonbenkene er effektive lyddempere, mener han.

Pusset fasade
Den lyse fasaden i luftet puss og glass bryter med de røde teglbyggene som Høili tidligere har bygget i Dikeveien.
– Vi er svært fornøyd med at denne fasadeløsningen ble valgt, sier Delås.
– Tilbakemeldingene vi har fått tyder på det samme. Halden-firmaet Ole Larsen Mur, Flis og Naturstein har utført den pussede og luftede fasaden. De har gjort en kjempejobb. Arbeidene er utført uten en kvadratmeter stillas. Det er kun brukt lift, noe som har vært en gunstig løsning for dette bygget med tanke på den tøffe fremdriften. Vi har også hatt flaks med vinteren. Hadde den vært kald, hadde vi fått problemer med pussen. Vi fikk grunnpusset før jul, mens det var mildt. Arbeidene sto i bero fram til 14 dager før overlevering, da det ble en knallfin periode, og vi kunne ta sluttpussen. Vi hadde innertier med været for en gangs skyld, smiler de.
– De siste årene har det vært en godværsperiode i løpet av vinteren. Det var ca. en ukes arbeid som sto igjen for å kunne utføre sluttpussen. I forhold til historikken hadde vi tro på at den ville komme i år også, og det gjorde den. Det ble pusset intensivt – totalt åtte-ti personer var i sving. Når man kjører sluttpuss, må hele fasaden pusses samtidig, slik at det ikke oppstår tørkeskiller og skjolder. Det fungerte veldig bra. Sluttpussen er i tillegg gjennomfarget. Det er lagt på fire millimeter gjennomfarget hvit puss, understreker Delås.
Han gir byggherren skryt for at det som i utgangspunktet var tenkt som et teglbygg, ble et pusset bygg. Bygget var i opp-
rinnelig tegnet hvitt på presentasjonstegningene uten fasader hvor bare vinduene var tegnet i grått. I detaljprosjekteringen ble fasaden endret fra tegl til pussfasade. I anbudet ble det priset både som teglbygg og som pussbygg, påpeker Delås, og tilføyer at man i forhold til fremdrift og sluttidspunkt skal være glad for at det ble pussfasade.


Flere prosjekter