Scandic Meyergården Hotell

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Etter en omfattende på- og ombygging kan den tradisjonsrike Meyergården fra nå av invitere gjester til både nye hotellrom og lokal-
befolkningen til bruk av Mo i Ranas nye storstue.

Fakta

Sted: Mo i Rana
Prosjekttype:
Nybygg hotell og rehabilitering
BTA: 6.255 kvm
Byggherre: Meyergården Eiendom
Totalentreprenør: Consto
Kontraktssum eks mva:
135 millioner kroner
Arkitekt: Madsø Sveen arkitekter
Interiørarkitekter: Eye Interior
Byggherrerepresentant:
Chinma Rådgivning
Rådgivere: RIV, RIE, RIA: Sweco l RIG: Multiconsult l RIB: Norconsult
Underentreprenører/leverandører: Rive- og grunnarbeid: Øijord & Aanes Entreprenører l Peling: Nordisk Fundamentering l Ventilasjon: Trondheim Luftteknikk l Kjøleanlegg: Kjøleservice Helgeland l Elektro:
Effekt Elektroentreprenør l Rør: Haaland VVS l Prefab betong: Helgeland Betong l Element-
montasje: Nordlandskrana l Stål: Imo Sveiseindustri l Glass og aluminium: Gruben Blikk l Himling: Lettbygge-
teknikk l Vinduer: NorDan l Flis: SemCon Nord l Taktekking: Protan l Branntetting: Helgeland Brannsikring l Brannmaling: C & M Brannsikring l Maler: Malerfirma Edvardsson l Lås og beslag: Nordland Lås og Sikkerhet l Badekabiner: Contech l Tepper: Wilton Tepper l Heis: Kone Heis l AV: AV Design l Tre-elementsvegger: Nordbohus l Dører: Swedoor l Fasadearbeider: Plan X Bygg

Med en driftsstart i 1890 har Meyergården hotell aner langt tilbake i tid. Den opprinnelige sveitservillaen fra 1888 troner fremdeles majestetisk i frukthagen, men er gjennom flere utvidelser knyttet fysisk sammen med nyere bebyggelse. Bygningsmassen omfatter et helt kvartal med utvidelser og påbygg fra 1950, 1960 og slutten av 1970-tallet. Rundt 1990 ble deler av hotellet ombygget med en ny femte etasje og med et kurs- og konferansesenter i øst. I 2014 ble hotellet en del av kjeden Scandic Hotels.
– Hotellets 125-årige historie gir det en særstilling i bransjen. Ikke bare for overnattingsgjester, men også som en institusjon for opplæringen i faget, forteller byggherrerepresentant Jan Kåre Gundegjerde i Chinma Rådgivning.
– Gjennom mange år var det flere alternativer som ble vurdert for en utvidelse. Da eierne skulle gjøre den største investeringen noensinne, er vi glade for at de besluttet å rive en fløy i nord. Mo i Rana er Nord- Norges tredje største by, og hotellet hadde et behov for tilpasning av produktporteføljen her. Dette er altså en viktig strategisk utvikling av Meyergården hotell som trengte en fornying og utvikling, sier Gundegjerde.
Den nye fløyen rommer hotellets konferanseavdeling med ti nye møterom og flerbrukssalen Meyergården Spektrum.
– De første utkastene kom i 2003, men ble etter flere runder på og av først rammesøkt i 2012. Det var Hans Petter Madsø hos oss som kom på ideen med et volum der det kunne plasseres nye hotellværelser på toppen. Fløyen med sal og 96 nye hotellrom er fysisk knyttet sammen med det eksisterende hotellet. Hovedinngangen til foajeen og konsertsalen, som egentlig er to saler på til sammen 640 kvm, er via gatenivået i sør, forteller partner Guri Kvaløy hos Madsø Sveen arkitekter.

Klart for allsidig bruk
Den nye fløyen rommer hotellets konferanseavdeling og Mo i Ranas nye flerbrukssal. Den skal fremstå som hotellets utadrettede virksomhet, med arena for konserter, store konferanser og liknende. Dette vil være hotellets bidrag til et levende sentrum som fylles av aktiviteter. Konferansesalen kan dekkes med bord til 600, eller til konserter for ca. 1.000 personer.
– I den nye salen har eierne investert i absolutt det siste innen lys, lyd og styringskontroll. Akustikken er veldig god. Salen skal være enkel å bruke for de ansatte når det gjelder hotellets eget behov, men også for profesjonelle som med sine systemer sømløst kan knytte seg til dette anlegget, sier Gundegjerde.
Den nye bebyggelsen består av to hovedelementer. Byggets nedre del, med en pusset fasade og konferansedel over to etasjer, og en øvre del med trekledning som i to etasjer inneholder de nye hotellrommene.
– Nybygget er organisert som to klart skilte volumer som ligger over hverandre, og som har en horisontal forskyvning i forhold til hverandre. Det var viktig for oss at vi skulle utforme et bygg av vår tid; Man kan se at nybygget og det eksisterende er fra forskjellige epoker, også ved at de er adskilt fra hverandre med et åpnet og luftig mellombygg. Samtidig ble fasadene på eksisterende anlegg rehabilitert, med likt puss-system og farger som på nybygget. Inngangspartiene i den nye konferansesalen og i den eksisterende hovedinngangen har også en beslektet utforming og materialbruk. Hele anlegget, både nytt og eksisterende, har på den måten fått et helhetlig preg, understreker Kvaløy.

Også stor rehabilitering
Consto AS, har hatt utvidelsen av Meyergården i en totalentreprise verdt 135 millioner kroner eks. mva. Kontrakten omfatter ikke bare den nye fløyen med konferanse- og kultursal med tre hotelletasjer over.
– Den inkluderer også en fullstendig fasaderehabilitering med etterisolering av alle fasadene, og med utskifting av vinduer. I den eksisterende delen er det brukt STO-puss med glassfelter mellom vinduene. Den gamle villaen er det ikke gjort noe med i denne omgang, men et mellombygg fra den og inn til vestibylen ble bygget om og pusset opp, sier Christian Tovås i Consto. Tovås har vært prosjektets HMS-ansvarlig. Daglig leder for Consto i Mo i Rana, Jarl-Inge Losvik, har vært prosjektleder. To viktige støttespillere har vært Constos anleggsledere Pål Reinfjell og Viggo Jakobsen.

Hotell i drift
I andre og i tredje etasje av fasadene på hotelldelen valgte Consto prefabrikkerte tre-elementvegger med ferdig innsatte vinduer. I den eksisterende bygningsmassen ble vinduer skiftet fortløpende, takket være en høy grad av logistisk presisjon.
– Vi tok ut vinduene rom for rom på morgenen, og satte inn nye slik at rommet var klart igjen for utleie innen samme kveld. Det krever samspill fra mange. Vi har fått til et godt produkt ved at alle involverte i prosjektet har jobbet sammen; rådgivere, arkitekter og ue-er og leverandører, sier Tovås.
– Det var en utfordring at hotellet har hatt stor driftsetterspørsel i hele perioden. Her ble det kjørt full drift med et høyt belegg i hele byggefasen. Det var til og med et høyere belegg enn i tilsvarende perioder tidligere.
– Vi har hatt flere prosjekter med Consto tidligere. Vi vet de leverer, de har mange ressurser i selskapet og har enkle beslutningsveier helt opp til toppen. Deres håndtering her på Meyergården har hatt en usedvanlig smidighet, som egentlig burde danne skole, fastslår Gundegjerde.


Flere prosjekter