Coop Byggmix Støren

– Det hadde blitt en trist vinter dersom vi hver dag måtte kjøre forbi denne byggeplassen der en konkurrent av oss holdt på med en jobb vi selv gjerne skulle ha hatt.

Fakta

Sted: Støren
Prosjekttype: Byggvarehus
Bruttoareal: 2.400 kvm innendørs og 8.000 kvm uteareal
Kontraktsum eks mva:
23 millionre kroner
Totalsum: 30 millioner kroner
Byggherre: Moøya Støren
Totalentreprenør:
Børset & Bjerkset Entreprenør
Arkitekt og ansv. søker: Norconsult
Rådgivere: RIB og RIBbr: Norconsult l RIE: Rise Elektro l RIV Rør: Kes- Teknikk l RIV Vent: Urd Klima
Underentreprenører/leverandører: Stål: Robertson l Asfalt: Veidekke l Porter: Autolift l Gjerder: Foraas Områdesikring l Ferdigbetong: Støren Betong l Prefab: Contiga l Betongsliping: Betongslipern l Elektro: Rise Elektro l Ventilasjon: Urd Klima Oppdal l Rør: Løhre VVS l Maler: Sverres-borg Malerservice l Taktekking: Icopal l Glass/aluminium: Glassbygg l Trapper/rekkverk: Frank Smed l Grunnarbeider: Aune – Rønningsgrind

Daglig leder Arne O. Nordbotn i firmaet Børset & Bjerkset Entreprenør AS (B&B Entreprenør) på Støren i Sør-Trøndelag slapp å få vinteren ødelagt. I romjula kunne de signere kontrakten med eiendomsfirmaet Moøya Støren AS som eies i fellesskap av Coop Oppdal og Coop Norge. Én måned senere var arbeidet i gang, og 18. mai kunne et ferdig byggevarehus overleveres til byggherre. Nordbotn og hans folk kunne med god samvittighet ta seg en kopp kaffe i nabobygget der entreprenørselskapet har sitt hovedkontor. Kortere avstand er det knapt mulig å komme mellom oppdrags-
giver og entreprenør enn i dette tilfellet.
Børset & Bjerkset hadde skrevet under kontrakten på at det nye byggevarehuset skulle stå ferdig etter fire måneders byggetid. På rekordtid klarte de fristen. Å bruke mindre tid enn fire måneder på et bygg på 2.400 kvm er vel knapt mulig, og det midt på vinteren. Takket være sterk og solid innsats av alle involverte, og en usedvanlig mild og snøfattig vinter i Trøndelag, kunne bygget overleveres i tråd med kontakten. 11. juni står butikken ferdig med alle varer på plass, og få dager senere er det klart for åpningsfest.

Jomfruelig mark
Nybygget startet på jomfruelig mark, og tomten ble kalt indrefileten av aktuelle utbyggingstomter på Støren som er kommunesentret i Midtre Gauldal kommune. Et tettsted som i nesten uminnelige tider har vært et trafikknutepunkt, sentralt som det ligger i krysningspunktet mellom de viktigste trafikkårene til Trondheim, Oppdal og Røros. Tomten var eid av kommunen. Det som hadde ligget der tidligere, var en gammel, nedlagt fotballbane. Hele tomten var til sammen på 20 dekar, men Coop Byggmix hadde bare behov for det halve.
Grunnarbeidene ble skilt ut som en egen kontrakt. 10.000 kubikkmeter (kbm) masse ble fjernet og kjørt bort av Størenfirmaet Aune Transport. Bygget har ingen underetasje. Det er mer enn godt med rom til parkeringsplasser utendørs.
Tomten ble kjøpt av kommunen, og kjøpekontrakt underskrevet i fjor høst. Prosjektet ble sendt ut på anbud der fem firmaer leverte inn sine forslag. Anbudsfrist var satt til 29. desember. Kontraktssummen endte på 23 millioner kroner, eksklusiv merverdiavgift. I tillegg kommer utgifter til tomtekjøp, grunnarbeid og butikkinnredninger, til sammen 30 millioner kroner i sluttsum. Prosjekteringsarbeid og diverse søknader gjenstod før B&B Entreprenør kunne sende sine folk de 50 meterne bort til byggeplassen.

Tre haller
Bygget består av tre store haller med en takhøyde på ni meter og et samlet areal på 2.400 kvm. I den østlige delen ligger selve byggevarebutikken med det som trengs av all verdens artikler for dem som skal bygge og bo. Denne delen av bygget er på 1.000 kvm. Butikkdelen er skilt fra de to lagerfunksjonene med en 25 cm og 9,5 meter høy prefabrikkert brannmur levert av firmaet Contiga fra Stjørdal. Den skiller butikklokalene fra lagerrommene for tyngre byggevarer slik som trelast som er plassert i den varme delen av bygget, og byggevarer som stein og sement lengst mot vest i et kaldrom. Totalt er de to lagerrommene på 1.400 kvm, og det er lagt opp til at de også innendørs kan betjenes med bil.
Mellom selve butikken og de to lagrene, er det gitt plass til fire kontorer, garderober og spiserom for de 15 ansatte. Det er også bygd en mesaninetasje over deler av butikklokalet. Der finner man byggets tekniske
nødvendigheter som ventilasjonsanlegg, elopplegg og lignende.
Bygget har et stort, asfaltert uteareal på 8.000 kvm. 7.000 kvm av dette er satt av til lagerplass, blant annet til impregnerte materialer som tåler å stå ute, men likevel under tak. Resten av utearealet på 1.000 kvm er satt av til parkeringsplasser.

Byggeprosessen
Bygget har som nevnt ingen underetasje, og har egentlig bare en eneste etasje fordelt på de tre butikklokalene. Gulvene i hele bygget er plasstøpt betong. Det samme gjelder byggets fundament. I butikkdelen er gulvet slipt betong, og det uten et eneste riss så langt, mens betonggulvet i de to tyngre butikklokalene består av stålglattet betong.
Hele bygget har sandwichvegger levert av Robertson Nordisk AS i Trondheim. De har også levert alle bærende elementer av stål. Veggelementene hviler på en brystning av prefabrikkert betong fra det lokale firmaet Støren Betong. For å koble sammen stålplatene er det brukt ikke mindre enn 2,5 tonn beslag.
Det er installert fire ventilasjonsanlegg, der de to største er på 8.000 kubikkmeter (kbm), mens oppvarming kommer fra luft/vann varme-pumper. I tillegg er det også lagt opp til bruk av fjernvarme slik at det kan benyttes når den tid kommer at den blir tilgjengelig.

Godt samarbeidsklima
Både daglig leder Arne Nordbotn i Børset og Bjerkset og teknisk sjef Emil Kårvand i Coop Oppdal som representant for byggherren, er godt fornøyd med arbeidet som er utført. De gir hverandre ros for godt samarbeid. Det gjelder også forholdet til Midtre Gauldal kommune. 30 personer har vært i sving med nybygget på det meste. Av disse har åtte kommet fra totalentreprenøren.
Nordbotn understreker overfor Byggeindustrien at de har lagt stor vekt på å bruke lokale firmaer som leverandører og underentreprenører når de har sittet med den nødvendige kompetansen.
Børset & Bjerkset er et mellomstort entreprenørfirma med 60 ansatte, og en omsetning i fjor på 123 millioner kroner. Utenom ren anleggsdrift tilbyr B&B Entreprenør oppdrag innenfor de fleste faggrupper slik som tømrerarbeid, betong og mur- og flisarbeider.
Byggmix er et av Coops byggevarekonsept med 100 butikker over hele landet. Coop Oppdal har fra før tre Byggmix-varehus, på henholdsvis Oppdal, Ålen og Tynset.


Flere prosjekter