Anna Ceselie Brustad Moe og  Eilif Due.

- Skogen er mer enn plank

I anledning høring fra Kommunalminister Jan Tore Sanner om nye energikrav i byggeforskriften, har ALLSKOG SA sendt inn dette innspillet i anledning Treindustriens høringsuttalelse, som ble gjengitt på bygg.no 18.mai.

Forfatterne

Eilif Due, Styreleder i ALLSKOG SA
Anna CB Moe, Næringspolitisk sjef i ALLSKOG SA

En hogst i skogen gir sagtømmer det kan bygges hus av, men den gir også stokker av lavere kvalitet som brukes i celluloseproduksjon, og noe går til bioenergi. En skogeier er avhengig av avsetning på alle disse sortimentene for at hogst blir lønnsomt.

Organisasjonen Treindustrien står i spissen for 90% av tremekanisk industri i Norge, som også er en viktig leverandør av halvfabrikata til annen treforbrukende industri og av råvarer til treforedlings-, sponplate- og fiberplateindustrien og produsenter av bioenergi. Flere av treindustribedriftene er selv leverandører av vannbåren biobasert varme til industri-, nærings- og institusjonsbygg i sine nærområder.

Treindustrien har levert høringsinnspill til energikravene i ny byggeteknisk forskrift (TEK15). I forslaget til ny TEK15 ligger det føringer for at det i boliger og bygg under 1 000 m2 vil være tillatt å bruke 100% direktevirkende elektrisitet til oppvarming med elektriske panelovner, gjennomstrømningsovner og elektriske gulvkabler. I bygg større enn 1 000 m2, som skal bygges med energifleksibilitet, vil det være aktuelt å installere en elkjel i et vannbårent system. Høringsnotatet fra regjeringen innebærer en «friskmelding» av elektrisitet til oppvarming, noe som strider mot all utvikling andre steder i verden, der elektrisitet er ansett som en så verdifull energiressurs at den ikke bør benyttes til oppvarmingsformål. Også NVE er kritisk med hensyn til leveringssikkerheten i kuldeperioder.

Treindustrien støtter Regjeringens målsetning om utvikling av bærekraftige bygg, miljømessig, sosialt og økonomisk. De vil bidra til å nå nasjonale mål både innen energieffektivisering og mer bærekraftige bygg. De støtter også behovet for et enklere og mer effektivt regelverk i sitt høringsinnspill, og nevner ikke bortfallet av krav om fleksible varmesystem som muliggjør eksempelvis bioenergi fra skog.

Dette står i stor kontrast til deres egne medlemsbedrifters bioenergiproduksjon og avsetningsbehov for sagbruksflis. For oss i skogbruket i ALLSKOG, er dette svært skuffende. Treindustrien fokuserer i sitt høringsinnspill på nye krav til bærekraft, livsløpsvurderinger og total miljøbelastning for hele bygget i byggets levetid. Skogeierne i ALLSKOG og verdikjeden i skognæringa er gjensidig avhengig av hverandre. For at skognæringa skal utvikles videre og for å sikre økt klimavennlig verdiskaping fra skogen må hele treet brukes.

Hele verdikjeden står samlet om at økt bruk av tre i bygg er en av de viktige målene for det grønne skiftet i Norge, men det er også et viktig mål å øke bruken av bioenergi fra skog for å sikre at vi bruker elektrisiteten vår til smartere ting. Klimaendringene er det norske folks nest største bekymring ifølge TNS Gallup. Da må skogen brukes.

ALLSKOG utfordrer Treindustrien til å se mer enn plank i skogen.