Et stort ras har gått over jernbanelinjen og E16 i Vaksdal i Hordaland. Foto: Hans Erik Ringkjøb / NTB scanpix

Vaksdal-geolog: E16 burde ha vært stengt

Torsdag gikk det to nye ras som stengte vei og jernbane i Hordaland-kommunen Vaksdal. En lokal geolog mener veien burde ha vært stengt lenge før raset gikk.

Det skriver NRK Hordaland i en artikkel på sine nettsider fredag.

– For å si det som det er. Jeg ville ikke hatt veien åpen når det kom mye regn slik som det så ut oppe i fjellsiden. Det er veldig mye snø i fjellet nå og det var og er meldt veldig store nedbørsmengder, sier geolog Trine Helle Simmenes.

– Det har allerede vært et ras her de siste dagene, og når det oppe i fjellsiden lå store fonner med sprekker og elver som rant fra dem, så var det veldig klart at det kunne komme flere ras.

Simmenes har, ifølge artikkelen, skrevet hovedfagsoppgave om fjellsiden over Europaveien i Vaksdal, og bor i området. Selv holder hun seg unna E16 på Boge, hvor raset gikk, og hun har rådet venner og familie til å gjøre det samme.

Ordfører Eirik Haga i Vaksdal sier overfor NRK at kommunen vet at veien er farlig, men at de må ta sjansen på å kjøre på den likevel.

– Vi er jo klar over hvor alvorlig situasjonen er, men samfunnet vil stoppe helt opp dersom veien blir helt stengt, sier Haga.