– Vi må få på plass en verktøykasse som fungerer, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

Arbeidslivskriminalitet: - Mer bekymret nå enn for to år siden

Kampen mot arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen har pågått i lang tid – men det går fortsatt feil vei. – Jeg var skremt for to år siden, men jeg er enda mer skremt nå, sier BNL-sjef Jon Sandnes til Byggeindustrien.

Han sikter da blant annet til Kripos sine uttalelser den senere tiden i Dagbladet omkring det som karakteriseres som rene mafiatilstander i norsk arbeidsliv.

Eivind Borge, leder for taktisk etterforskning i Kripos, sa onsdag kveld i Dagnsnytt atten på NRK at vi nå har mafialignende tilstander i Norge – noe samfunnet og politikerne ikke har tatt inn over seg.
Borge forteller at politiet har fulgt med over tid, og det er kriminelle utenlandske nettverk som bruker næringslivet til å begå kriminelle handlinger som en del av aktiviteten innen arbeidslivet, men man bruker også disse firmaene til å skjule annen kriminalitet, for eksempel narkotikasalg.

Borge sier at politiet har satt dette arbeidet høyt på prioriteringslista, og når man har begynt å se mer dyptgående på problemet, oppdager de at det nærmest myldrer av kriminell aktivitet i byggenæringen.

Trenger flere ressurser
Han peker på at politiet trenger flere ressurser og øremerkede midler til å bekjempe denne typen kriminalitet.
– Det holder ikke med kontrolltiltak og tilsyn, uttalte han.

BNL har i flere år advart mot denne utviklingen, og Jon Sandes er sterkt bekymret over at utviklingen fortsatt går den gale veien.

– For eksempel ser vi innen ROT-markedet at det har vært en vekst som er på hele ti milliarder kroner de siste årene. Hele denne veksten har kommet via ikke organiserte virksomheter. Vi er rett og slett skremt over at dette utvikler seg så raskt, og at hele bransjer, for eksempel malerbransjen, regelrett blir helt utkonkurrert, påpeker Sandens.

Han er positiv til at regjeringen har lagt frem en strategi som skal gjøre det vanskeligere å være kjeltring og lettere å være seriøs – men han savner flere tiltak, ikke minst inn mot ROT-markedet.

Fire punkter
Sandnes lister opp fire punkter han mener må komme på plass, og som kan være med på å snu utviklingen.

– Vi må få etablert såkalte sentre mot arbeidslivskriminalitet i de store byene, politiet må få flere øremerkede midler til å bekjempe det som vi må karakterisere som mafiatilstander i arbeidslivet, vi må få på plass en ny og velfungerende sentral godkjenningsordning og ikke minst må vi må på plass et ID-kort som kan gi oss informasjon i sanntid, sier Sandens.

– Vi må rett og slett få på plass en verktøykasse som fungerer, og dette arbeidet må det settes fart bak. Dessuten er det viktig at statsministerens kontor nå må begynne å koordinere de ulike forslagene og tiltakene som er lagt på bordet, avslutter en bekymret Sandnes.