– Dette er en omfattende og kompleks plan som legger til rette for utvikling av en helt ny bydel i Fredrikstad, sier prosjektleder Heidi Finstad Kielland.

Områdeplanen for Gretnes/Sundløkka i Fredrikstad klar for behandling

– Grunneierne er svært forøyd med at områdeplanen for Gretnes/Sundløkka nå endelig er klar for førstegangsbehandling i Planutvalget i Fredrikstad 21.mai, sier prosjektleder Heidi Finstad Kielland.

Fakta Gretnes:

Planområdet utgjør til sammen ca. 812 daa

Totalt nye arealer for boliger er angitt til ca. 130 000 m2,

Næring ca. 120 000 m2.

Offentlig formål/skole

Kombinerte formål; barnehager

Skisseplanen ble presentert for planutvalget i 2009.

Seks grunneiere:

- Saint-Gobain Byggevarer AS (Weber) – 42,8 %

- Hafslund ASA -15,6 %

- Kåre Telle AS – 3,9 %

- Norsk Zinkvalseverket AS – 7,8 %

- Smelteverket Eiendom AS – 17,9 %

- Nordre Årum DA (Tegneby) – 12,1 %

Eventuell ny skole og to barnehager inngår i planen.

En småbåthavn ligger inngår i planen

Utarbeidelse av områdeplanen har pågått helt siden 2007, og det er lagt ned store ressurser for å utvikle områdeplanen.

– Dette er en omfattende og kompleks plan som legger til rette for utvikling av en helt ny bydel i Fredrikstad. Områdeplanen omfatter et område på til sammen 812 daa, og har en fantastisk beliggenhet inntil E6 svært sentralt både i forhold til Oslo, Fredrikstad, Sarpsborg og Sverige. Planen gir en god fordeling mellom næring og – boligformål som gir godt grunnlag for utvikling av en levende bydel svært sentralt i Østfold, sier Finstad Kielland. Hun er til daglig adm. dir. i Treindustrien, men tok på seg prosjektlederrollen for denne utbyggingen for flere år siden, i forbindelse med sin stilling hos den største grunneieren i området, Saint-Gobain Byggevarer AS (Weber).

– Dette er et prosjekt jeg har lyst til å fullføre, og det er selvsagt full åpenhet om dette, legger hun til.

Planarbeidet har vært presentert for lokalsamfunnet på Årum ved flere anledninger, og for sektormyndigheter gjennom Planforum.

– Gjennom planleggingen har hensynet til naturkvaliteter og landskapsrommet vært vektlagt spesielt. Bebyggelsen tilpasses terrengets spesielle karakter. Det inngår store grøntarealer, friområder, Glommastien, og det tilrettelegges også for småbåthavn i planområdet. Områdeplanen legger også til rette for variert boligbebyggelse med stort fokus på estetikk, kvalitet og miljø. Det tilrettelegges både for leiligheter, småhus og eneboliger i planen. Det legges til rette for å kunne ta i bruk det gamle ferjeleiet igjen, og Glommastien er innlemmet i planleggingen Det er satt av arealer til ny skole, barnehager og det ligger til rette for etablering av nærbutikk. Det er foreløpig ikke tatt stilling til lokalisering av fremtidig skole, og dette vil måtte bli en egen prosess på et senere tidspunkt. Det viktigste nå, er å legge til rette for flere alternative løsninger i planen slik at kommunen har flere muligheter i fremtiden, sier hun.

Områdets størrelse gjør at det vil legges opp til en gradvis og etappevis utbygging.

- Tilfredsstillende utvikling av en god infrastruktur i området er en forutsetning i planen, påpeker hun.

– Samarbeidet med Fredrikstad kommune har vært svært godt gjennom en meget omfattende og kompleks planprosess. Cowi ved Rune Skarstein har vært ansvarlig for den planfaglige utviklingen av planen, sier Finstad Kielland.