Terminuas Hall var fyllt opp med rundt 100 deltakere. Foto: ByggutengrenserVinnere murverksprisen 2015: Fra venstre Terje Andre Andersen og Dag Andersen fra Murmester Svein R. Andersen AS, Ketil E. Bøe og Marianne Møller, arkitekt Knut Hjeltnes. Foto: ByggutengrenserVinnere Murbransjens transformasjonspris 2015: Fra venstre Arne Hagseth fra Fyllingen Flis og Mur AS , Jan Erik Aastvedt fra Murmester Aastvedt AS, Gudrun Molden fra hlm arkitektur as, Prorektor Bjørg Kristin Selvik fra Høgskolen i Bergen og Alda Morice Christensen fra Statsbygg. Foto: ByggutengrenserHarrie Vekemans fra Nederland og konfransier Ole H. Krokstrand. Foto: ByggutengrenserFra befaringen i Mariakirken ved Jan Lohne. Foto: Byggutengrenser

Rundt 100 personer deltok på Norsk Murdag

Det var en fornøyd murbransje som i løpet av Norsk Murdag i Bergen 12. mai fikk servert et bredt og sammensatt program.

De 100 deltakerne på Norsk Murdag fikk presentert varierte og spennende innlegg som favnet alt fra klimatilpassing av bygg og tekniske beskrivelser presentert av SINTEF Byggforsk, via robotisert murteknikk fra Nederland til en rekke prosjektpresentasjoner fra arkitekter og representanter fra murbransjen.

Det var stor spenning og forventning til utdelingen av Murverksprisen som i år gikk til Enebolig Bøe-Møller som ble nærmere presentert av arkitekten Knut Hjeltnes. Det er andre gang Hjeltnes’ arbeider får denne prisen – forrige gang i 2004 for Villa Kleven Styrmoe. Til slutt kom det en overraskelse for deltakerne. Norsk Murforum har i år besluttet å dele ut Murbransjens transformasjonspris til Høgskolen i Bergen for fremragende bevaring og integrering av et historiske bygg inn i et stort og komplekst høgskolebygg.

– Murs fortreffelighet som byggemateriale er i dette prosjektet demonstrert på en overbevisende måte, uttalte juryen.
Rehabilitering, ombygging og gjenbruk av eksisterende bygg er et aktuelt og fremtidsrettet tema som fortjener større oppmerksomhet. Murbransjen har derfor valgt å opprette en ny «transformasjonspris» som spesielt skal framheve gode prosjekter som løser slike oppgaver på en forbilledlig måte.

Alda Morice Christensen fra Statsbygg og prorektor Bjørg Kristin Selvik fra høgskolen var stolte mottakere av prisen sammen med Gudrun Molden på vegne av hlm arkitektur as og Cubo Arkitekter A/S. Murmester Aastvedt AS og Fyllingen Flis og Mur AS mottok også diplom for godt håndverksmessig arbeid i prosjektet.

Bakgrunnen for at Norsk Murdag i år var lagt til Bergen er en entusiastisk og aktiv lokalgruppe i murbransjen i byen. De har i flere år arrangert felles frokostmøter for arkitekter for å fremheve mulighetene med murt byggeri. I år hadde de lyst til å lage noe enda større og kontaktet derfor Byggutengrenser.

Murdagen arrangeres av Norsk Murforum som er en arbeidsgruppe under Byggutengrenser.

Murdagsmiddagen samlet 75 personer der Borgermester i gamle Bergen, Tryggve Fett med bergensk innlevelse ga deltagerne en presentasjon av den murhistoriske Bergen. Nytt av året var prosjektbesøk på formiddagen 13. mai. De mer enn 50 deltagerne på befaringen fikk et godt inntrykk av kompleksiteten i den store Aleksander Dale Oen (ADO) Arena samt den omfattende rehabiliteringen av Mariakirken

Foredragene fra murdagsarrangementet kan lastes ned her.

Murbransjens transformasjonspris går til Høgskolen i Bergen

Murere eller roboter?