Stadig flere kommuner ser fordelen av å bygge sine skolebygg i massivtre. Neste skoleprosjekt ut i massivtre er nye Bjørkelangen skole (illustrasjon: Aurskog-Høland kommune).

Nye Bjørkelangen skole skal bygges i massivtre

I Akershus største skogkommune Aurskog-Høland skal nye Bjørkelangen skole bygges med utstrakt bruk av tre.

Både i bærende konstruksjoner samt i utvendig og innvendig kledning skal det brukes trevirke, melder Aurskog-Høland kommune på sin internettside.

− Med en skole i massivtre får vi mye besøk av folk som vil se dette. Jeg tror det blir en av de flotteste skolene på Romerike, for ikke å si i hele Akershus. Dette blir strålende, sa Siri Hovde til Indre Akershus Blad.

Kommunen mener utstrakt bruk av tre i den nye skolen er positivt for mer enn miljøet. Bruk av massivtre i ytterveggene vil fjerne behovet for å tette bygget med plast innvendig. Noe som gir et «pustende» bygg med godt innemiljø.

Tre på innvendige vegger tåler mer enn tradisjonelle gipsplater og gir et solid og robust bygg som vil kreve mindre vedlikehold.

− Det er gjort beregninger for skolen som viser at byggekostnadene ved bruk av tre er på samme nivå som om man bygger mer tradisjonelt med stål og betong, sier prosjektleder ved Bjørkelangen skole, Jens Kristian Waaler.

Som en av de første kommunene i Norge har Aurskog-Høland inngått en rammeavtale med en egen trekonsulent. Firmaet iTre AS v/Bjørn Nordermoen har avtale med kommunen om rådgivning i forhold til bruk av tre i kommunens byggeprosjekter. I første omgang er fokus rettet mot trebruk i ny skole, men Nordermoen har også gitt innspill i forhold til ny svømmehall og vil bli involvert i utredninger for nytt helsehus på Bjørkelangen.

− Tilskudd fra fylkesmannen og Innovasjon Norge har gitt oss mulighet for å lære mer om massivtre og gjøre utredninger som nå støtter opp om trebruken. Dette har vært avgjørende for å kunne ta en beslutning om bruk av massivtre, uttaler fagansvarlig skogbruk Stian Sandbekkbråten, som har vært en pådriver i prosessen for økt bruk av tre i kommunen.