Satsingen på E134 over Haukeli som hovedvei mellom øst og vest kan bety at det må bygges ny bru over Hardangefjorden kun noen kilomer sør for Hardangerbrua. Foto: Ole Harald Dale.

Kan bli ny bru over Hardanger

En ny gigantbru over Hardanger er en sannsynlig løsning hvis man satser på E134 over Haukeli som en hovedvei mellom øst og vest.

Fylkespolitikerne i både Rogaland og Hordaland virker å være enige om at E134 over Haukeli er strekningen å satse på som ny hovedvei mellom Øst- og Vestlandet. Som en del av denne satsingen foreslås det ny vei mellom Odda og Bergen, noe som sannsynligvis vil bety at det må bygges ny gigantbru over Hardangerfjorden kun få kilometer sør for Hardangerbrua, skriver Stavanger Aftenblad.

Ifølge Stavanger Aftenblad opererer Statens vegvesen med flere alternativer for denne strekningen, men disse skal ikke være samfunnsøkonomisk forsvarlige.

Fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) legger ikke skjul på at det i ettertid kan være grunn til å være kritisk til byggingen av Hardangerbrua.

– Det var folk også fra mine rekker som stemte for den, og det beklager jeg. Brua er et ledd i å sikre riksveg 7 over Hardangervidda som en av de fremtidige hovedveiforbindelsene til Østlandet. Men ifølge vegvesenets utredning vil den aldri kunne få den funksjonen, sier Halleland til Stavanger Aftenblad.

Hardangerbrua åpnet for to år siden og kostet cirka to milliarder kroner.