0-målene

Byggenæringen blir ofte beskyldt for å bygge for dyrt og for dårlig – og at det er mange konflikter. Som regel overskygger denne typen problemer alle de positive historiene som selvsagt også finnes i denne omfattende næringen. For det er virkelig mange prosjekter som går på skinner også.

Problemet er at disse hører man ikke like ofte om – hverken i samtaler innen næringen eller gjennom prosjekter som blir omtalt i offentligheten. Det vil selvsagt være med å bygge opp under et bilde av en næring som det ikke er spesielt attraktivt å bli en del av og ikke minst bygger opp et rykte som kan gi et helt feilaktig inntrykk av helheten.

Byggenæringen er landets mest mangslungne og omfattende næring. Og la det vært klart; det finnes helt klart utfordringer - men la oss se mer på hva som går bra i stedet for å analysere for mye rundt det som går dårlig. Det er mange nyttige erfaringer å hente fra suksesshistorier. Erfaringer viser også at de som har vært involvert i prosjekter som har gått bra, som regel mer enn gjerne deler av sin kunnskap – som dermed også kan komme større deler av næringen til gode.

Det er mange virksomheter som kan vise til gode prosjekter – og enkelte er flinkere enn andre til å gjenta gode prosjekter. En ting er å gjennomføre et bra prosjekt innimellom – noe annet er å gjøre dette til en vane.

0 feil og 0 skader er det mange bedrifter som sier de jobber etter – men det er også noen som legger litt ekstra i å nå slike mål. Om ledelsen setter klare mål og setter kraft og ressurser bak en slik målsetning kan det skapes gode gjentatte synergier. Det er mange aspekter som spiller inn for å få en god, sikker og effektiv byggeplass – men alt handler i bunn og grunn og god planlegging. Har man en klar målsetning, har kunnskapen til å gjennomføre jobben og ikke minst etablerer et samarbeidsprinsipp mellom de ulike aktørene, vil man lykkes. Og som kjent, der hvor det er en ryddig byggeplass med få ulykker og få feil – der vil man også som regel tjene penger. Dette henger naturligvis sammen.

Alle vil selvsagt i utgangspunktet jobbe for å nå slike mål – og ikke minst sikre god avkastning på investeringen som gjøres gjennom prosjektet. Det er likevel ikke alltid så enkelt å gjøre dette i praksis. De som klarer å omforme gode planer om til gode handlinger er de som vil lykkes.