Trenger ny E16 mellom Voss og Bergen

Det er mange som hver dag sitter bak rattet eller som passasjerer på toget med hjertet i halsen på veien mellom Voss og Bergen. Denne strekningen er svært ulykkesutsatt og rammes ofte av skred.

Natt til torsdag kunne endelig bilistene igjen passere stedet hvor et større skred stanset tog- og biltrafikken i Vaksdal. Det er langt fra første gang dette området rammes av skred. I følge NRK har denne E16-strekningen vært stengt hele 40 ganger de siste 15 årene på grunn av skred. Faren for at en større ulykke som fører til tap av menneskeliv skulle skje er stor, og med klimaendringene vi nå er vitne til er det sannsynlig at det vil gå oftere skred enn tidligere. Med en stadig økende trafikk på strekningen kan dette bli skjebnesvangert.

Ved siden av naturfarene, er trafikken i seg selv en utfordring på den mye trafikkerte europaveien. I tillegg til personbiltrafikk er det også mye tungtransport på strekningen. Opp gjennom årene har det vært mange dødsulykker på veien, og det har lenge vært etterspurt en ny og bedre vei mellom Voss og Bergen. Med de mange hendelsene på strekningen bør man sette ekstra kraft bak disse planene.

Statens vegvesen og Jernbaneverket har sett på en utbygging gjennomført som et fellesprosjekt – og det er blant annet utarbeidet en konseptvalgutredning, som har høstet bred enighet. Denne har en prislapp på 33 milliarder kroner.

Det er klart dette er store summer, også for et så rikt land som Norge. Spørsmålet er om vi har råd til å la være. Det er stor kamp om midlene innen samferdsel i Norge – og det er mange gode formål. Vi mener likevel at man må arbeide for å få en fortgang på utbyggingen. Det vil komme flere skred og det vil bli flere alvorlige ulykker. Alle synes å være enige om at det er nødvendig med et løft på denne aktuelle strekningen. Så får vi bare håpe det ikke drar ut. Det har vært altfor mange dødsulykker allerede.