Vegvesenet: Ta hensyn til asfaltarbeiderne (se video)

Nå kommer asfalten. I løpet av de kommende månedene skal det legges 2,3 millioner tonn asfalt på nesten 370 mil. – Vis hensyn til de som jobber på veien. De er der for din skyld, er Vegvesenets oppfordring.

Dette ønsket er ikke ubegrunnet. Arbeidsfolk langs veiene

Even Sund i Vegdirektoratet. Foto: Knut Opeide

blir stadig oftere utsatt for ulykker og nestenulykker. Spesielt er trafikkdirigentene utsatt.

Asfaltleggingen i 2015 - både i tonn og i løpemeter - er noe mer omfattende enn fjorårets sesong.

Farlig hver dag
- Hver eneste dag er vegarbeiderne utsatt for farlige hendelser. De som arbeider på vegen har en utsatt arbeidsplass, ofte med trafikken tett på. Derfor er det viktig at bilister respekterer skilting og de som dirigerer trafikken. Slik kan de som arbeider der ha en trygg arbeidsplass. Slik kan bilistene også slippe skader fra steinsprut på egen eller andres bil, sier sjefingeniør Even K. Sund i Statens vegvesen.

Hvert år er om lag 300 registeringer av uønskede hendelser i løpet av en asfaltsesong hvor bilister er involvert.

For å være minst mulig til sjenanse for trafikkavviklingen gjennomfører Vegvesenet asfaltarbeidene om natten der det er mulig.

- Vi ber trafikantene om å være tålmodig der det måtte oppstå ventetid og køer i forbindelse med arbeidene, sier Sund.

Oppstart
Mange steder har asfaltsesongen allerede startet opp, mens den står for tur andre steder. Så snart snøen er borte og telen ute av bakken er Vegvesenet og landets fylkeskommuner klar for vedlikeholdsarbeider på slitte vegdekker både på veg og gang- og sykkelveger.

Denne sommeren skal vegdekket på over 3.683 kilometer vedlikeholdes - fordelt på 1.409 km riksveger og 2.274 km fylkesveger.

Det er omtrent like langt som vegen fra Oslo til Gibraltar. Man regner med å bruke 2,3 millioner tonn asfalt denne sommeren.

Asfaltsesongen varierer litt fra landsdel til landsdel, men går i hovedsak fra mai til ut i september.

- Det meste av årets asfaltarbeider gjelder vedlikehold av eksisterende riks- og fylkesveger. Litt asfalt på nybygde veger er også med i de 84 kontraktene som vi i disse dager er i ferd med å inngå med asfaltentreprenørene, sier Even K. Sund i Statens vegvesen.