- Vi legger stor vekt på enkle trivselsfaktorer som å møte hverandre med godt humør, og se hverandre i en hektisk arbeidshverdag. sier adm. dir. Sjur Hana i Backe Bygg.

0 skader og 0 feil for Backe Bygg

Backe Bygg har siden 2008 arbeidet målrettet mot å eliminere feil og skader. Det har gitt resultater. - Det er svært gledelig at vi igjen lykkes med selskapsambisjonen om null feil og null skader, forteller administrerende direktør i Backe Bygg, Sjur Hana.

Fakta:

* H-verdien (hyppighet av arbeidsulykker pr 1.000.000 arbeidede timer som er så alvorlige at det medfører fravær fra arbeid/arbeidsplassen) (Kilde: Ebanett.no)

* Bransjesnittet på H-verdi var i 2014 6,21 %.

* Bransjesnittet for sykefravær i 2014 var på 4,82 %.

Backe Bygg var et av to selskaper i BackeGruppen som nådde selskapsambisjonen om 0 skader og 0 feil. Selskapets sykefravær var også på lave 1,4 %, mens det for bransjen som en helhet lå på 4,82 %. Sjur Hana mener de har funnet oppskriften på suksess.

- Vi legger stor vekt på enkle trivselsfaktorer som å møte hverandre med godt humør, og se hverandre i en hektisk arbeidshverdag. Videre prøver vi å delegere mest mulig ansvar, slik at hver ansatt får eierskap til arbeidet han gjør. Tydelige rutiner, men samtidig stor takhøyde, humor og medvirkning er vært viktig for arbeidsmiljøet i Backe Bygg.

- Vi er opptatte av å planlegge hver prosess på en god måte og gi våre ansatte en høy grad av personlig ansvar. Dette gir en arbeidsdag som reduserer faren for skader, samtidig som det gir oss høyere arbeidsglede. Du kan vel si at dette har vært vår suksessoppskrift, påpeker Hana.

Det andre selskapet som oppnådde 0 feil og 0 skader er Backe Østfold, med kontorer i Fredrikstad. Backe Østfold fikk også god uttelling av målrettet arbeid med sykefraværet, med et fravær på 3 %, som er godt under bransjesnittet på 4,82 %. Sykefraværet i 2014 er også godt over en halvering fra 2013, når sykefraværet var på 6,26 %.

I Backe Bygg gjør de det de kan for å forhindre skader og feil på prosjektene.

- God prosjektering og planlegging av byggeprosessen er essensielt. Kunden inviteres tidlig med i prosessene og blir med befaringer, slik at han kan få justert ting han ikke er fornøyd med. Vi passer alltid på at det settes av nok tid til at det er mulig å gjøre en god jobb. Samtidig legger vi nok tid inn i planene til å ha tid kontrollere og gjøre justeringer. 0 byggefeil ved overlevering, og sikre at folkene våre kommer friske hjem er ikke et mål, men et krav, vi har satt til oss selv, forteller Hana.

Selskapet mener bestemt at skader kan forhindres ved å planlegge prosessene godt, sørge for ryddige arbeidsplasser følge fornuftige rutiner.

- Men det aller viktigste handler om gode relasjoner mellom arbeiderne. Her i Backe Bygg passer vi på hverandre. Dermed kan vi nå være stolte av en H-verdi lik 0, og et sykefravær på kun 1,4 %.

BackeGruppen som en helhet hadde et sykefravær på 4,91%. De benytter Backe Bygg som et eksempel til etterfølgelse i arbeidet med å redusere sykefraværet i konsernet.

- Vi er stolte av alt de har fått til, og ser til deres arbeidsmetoder for inspirasjon. Vi er godt fornøyde med lavt sykefravær i gruppen i 2014, men målet er nå at 2015 skal bli nok et rekordår, også for gruppen som en helhet, avslutter administrerende direktør i Backe Entreprenør, Sven Christian Ulvatne.