Brennhaugen II

Andre byggetrinn består av to bygg med 37 leiligheter, et parkeringsanlegg og fine uteområder.

Fakta

Sted: Fyllingsdalen, Bergen
Prosjekttype: Nybygg, borettslag
Entreprisekostnad eks mva:
137 millioner kroner
BRA: 2.914 kvm
Tiltakshaver: Brennhaugen Focus
Byggherreombud og prosjekteringsleder: Vestbo
Hovedbedrifter: Stoltz Entreprenør (råbyggsfasen) og byggmester Markhus (innredningsfase)
Prosjektledelse: Stoltz Bolig
Arkitekt: ABO Plan og Arkitektur
Landskapsarkitekt: Norconsult
Rådgivere: RIB: Smidt & Ingebrigtsen l RIV, RIE, RIGeo: Multiconsult l RIBr: Cowi l RIVVA: Siv. Ing: Arne Hauge
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeid: Rivenes l Balkonger og svalgangsrekkverk: RindeRekon l Tømrer: byggmester Markhus l Maler: BHB l Murer: Stor Bergen Mur & Flis l Rørlegger innv og energianlegg: Olav Grevstad l Rørlegger utv: VVS Bygg l Elektro: Martin Prestegård l Ventilasjon: Bergen Luftteknikk l Energibrønn: Vestnorsk Brønnboring l Fiber: Canal Digital l Kjøkken, bad, hvitevarer og garderobe: Norema l Heiser: Thyssen Krupp l Anleggsgartner: Gravdal Hage og Anlegg l Vinduer: H-vinduet Magnor l Dører: Neumann Bygg l Taktekking: Fløysand Tak l Prefab trapper og balkonger: Con-Form

Tiltakshaver er Brennhaugen Focus AS, et utbyggeselskap som er eid 50/50 av Vestlandske Boligbyggelag (Vestbo) og Stoltz Bolig AS. Byggene er tegnet av Abo Arkitekter og ført opp i byggherrestyrt delt entreprise.
Stoltz Entreprenør og Byggmester Markhus har vært hovedbedrifter i henholdsvis råbyggfasen og i innredningsfasen. Stoltz Bolig og Stoltz Entreprenør har hatt prosjektledelsen, mens

Vestbo har vært byggherreombud og hatt prosjekteringsledelse.
Entreprisekostnaden for byggetrinn 2 er 137 millioner kroner eksklusiv moms. Byggearbeidene startet i november 2013, og leilighetene ble overlevert i mai i år. 


Veldig god flyt
Prosjektleder Morten Ottesen og byggeleder Bjørn Berge Lyssand er begge innleid fra Stoltz Entreprenør til Brennhaugen Focus. Bjørn Lyssand forteller at prosjektet preges av meget godt samarbeid mellom de ulike aktørene.
– Basene vet mer enn oss i administrasjonen om hvordan vi kan få god flyt i produksjonen. Det har derfor vært tett kontakt mellom basene for de ulike fagene. Det har vært en stor suksess og ført til at den faglige ekspertisen har kommer frem. For basene har det vært viktig å bli hørt og vi har fått håndskrevne lister med forslag til forbedringer. Vi har brukt underentreprenører og rådgivere for å finne hull i beskrivelsene, sier Bjørn Berge Lyssand.
Lyssand sier at det i starten var mange møter med fremdrifts-
planlegging, noe som har vært fordelaktig i byggefasen.
– Prosjektledelsen mener ved å tenke langsiktig samt å være opptatt av å finne veien sammen har ført til et godt prosjekt. Byggene er oppført uten fraværsskader og arbeiderne har etter det prosjektledelsen forstår stortrives på anlegget. Det som har fungert godt tar vi med til tredje og siste byggetrinn sier Lyssand, som har overtatt som prosjektleder på dette byggetrinnet.

37 leiligheter
De to byggene har et samlet areal (BRA) på 2.914 kvadratmeter og rommer 17 (hus 3) og 20 leiligheter (hus 4). Byggene har fem etasjer mot øst og tre mot vest. Tilkomst til leilighetene er via svalganger. Leilighetene er fra 60 til 120 kvadratmeter. Solforholdene er meget gode og alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser. Beboerne i hus 3 har biloppstillingsplasser i p-anlegget under bygget.
Beboerne i hus 4 parkerer i parkeringsanlegget under bygg 1 fra første byggetrinn. Mellom byggene og i forkant av hus 4 er det pent opparbeidete uteområder med grøntareal, lekeplasser, sittegrupper og en vannrenne som leder bort takvann. Fra Brennhaugen er det en kort spasertur til bydelssenteret Oasen og flott tursti rundt Ortuvannet.

Vifteform
Sivilarkitekt Alice Bigom i Abo Plan og Arkitektur forteller at byggene står som vifter ut fra et høydedrag.
– Dette gir gode uterom med gode solforhold. Byggene har fem etasjer mot den sentrale delen av bebyggelsen og tre etasjer mot ytterkanten. Fargene på fasadene brukes på ulikt vis de de to blokkene. Vi håper at dette vil skape ett positivt syn på og vise mulighet for variasjon ved bygging av ny blokkbebyggelse, sier Bigom. 


Bergensleire
Roy Ove Halland i grunnentreprenøren Rivenes AS sier at grunnen består av hard og stabil bergensleire. Det er lagt radonduk der det ikke er parkeringsanlegg. I utkanten av tomten er det tatt vare på en fredet allé av bøketrær.
Byggene er tilnærmet rektangulære. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Parkeringskjelleren under hus 3 er støpt vanntett. Takene består av lettakselementer med V-fasong og innvendig nedløp. Fasadene har puss og trepanel (ferdig primet fra fabrikk).
Leilighetene har parkettgulv, vegger av gips og stender og flislagte plassbygde bad. Skillevegger til andre leiligheter er i sparklet betong. Leilighetene i øverste etasje har hevet himling.

Energibrønner
Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i takene. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Det er flåter i himlingene i trappehusene for å dempe trinnlyd.
Byggene er prosjektert og ført opp etter Tek07. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme basert på varmepumpe. Det er boret åtte energibrønner ned til 180 meter. Leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og aggregat i hver leilighet. Utenfor byggene er det nedkast til avfallssuganlegg.


Flere prosjekter