Linnesstranda 2

Fornøyd Seltor-trekløver. Stian Råmunddal, Roar Grindstein og Roar Kaniok-Jensen.

I Lier har Seltor Øst bygd ett av landets største og mest avanserte vaskerier med millimeterpresisjon.

Fakta

Sted: Lier
Prosjekttype: Næringsbygg
Bruttoareal: 5.800 kvm nybygg – 4.000 kvm rehabilitering
Kontraktssum eks mva:
75 millioner kroner

Byggherre: Oxer Eiendom

Totalentreprenør: Seltor Øst

Arkitekt: Arkitektkontoret Nils Tveit

Interiørarkitekt: Sol Design

Prosjektledelse: OEC Consulting

Rådgivere: RIB, RIG og RI Miljø: Multiconsult l RIBR og RIV: ÅF Infrastruktur l RIE: ECT

Underentreprenører/leverandører: Tømrer- og gipsarbeider: Hadeland Stål og Gipsmontasje l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Rør: Bjørn Gregersen l Elektro: Olaf Helge Ask l Stålarbeider, fasader, beslag: Bøttger & Co l porter/lastebrygger: Assa Abloy ESN l Prefab: Loe l Plasstøpt betong: Stenseth & RS l Grunnarbeider: Stryken Grustak og Maskinentreprenørforretning l Glass/aluminium: Aluminium Fasader l Trapper: Nytrapp.no l Gulvsparkling: Gjøvik Gulvavretting l Betongsaging: Mimax l Taktekking: Protan l Maling og gulvbelegg: ATG l Branntetting: Brann & Sikkerhets-
forum l Innerdører: Swedoor l Vinduer: H-vinduet l Parkett: Bo Andren l Mur og flis: Stryken og Gudbrandsen

Nor Tekstil har utvidet sine eksisterende lokaler fra 4.000 kvadratmeter til 10.000 kvadratmeter på Linnes-
stranda i Lier utenfor Drammen. Det er Seltor Øst som har hatt totalentreprisen på 75 millioner kroner.
– Vi er stolte over å ha gjennomført et så komplekst og utfordrende prosjekt til avtalt pris, avtalt tid og til avtalt kvalitet, sier en fornøyd eier og administrerende direktør i Seltor Gruppen, Stian Råmunddal.
På dagen ett år etter at spaden ble satt i jorda, står det nye kontor- og industribygget til byggherre Oxer Eiendom og leietaker Nor Tekstil nå klart til bruk. Inkludert den avanserte maskinparken, ligger den totale investeringen i prosjektet på rundt 140 millioner kroner.
Utenfra ser Linnesstranda 2 kanskje ikke ut som et all verdens krevende byggeprosjekt å gjennomføre, men så fort du kommer inn skjønner du raskt at dette er et prosjekt der djevelen ligger i detaljene.
– Skallet i seg selv er ikke komplisert, men grensesnitthåndteringen for det høyteknologiske maskineriet har gjort dette til et svært krevende byggeprosjekt. Toleransen for alt som skal på plass av maskiner, kabler, oppstikk, renner og sluk har vært på fem millimeter, opplyser Seltor Østs prosjektleder, Roar Grindstein.
Alt av det Nor Tekstil trenger av maskiner og utstyr har lagt strenge føringer for hvordan det endelige bygget har blitt til slutt.
– På mange måter er hele bygget designet rundt maskinparken, forklarer Roar Grindstein.

Kvalitetssikring
For å sikre seg mot kostbare byggefeil og unødvendig etterarbeid, har Seltor Øst derfor hatt egne personer dedikert til den svært krevende oppmålingsoppgaven. En person har prosjektert, mens en annen har kvalitetssikret at alle oppstikk, renner og sluk ute på byggeplass er lagt på riktig sted. I tillegg har rørlegger vært svært involvert i denne prosessen.
– Vi har vært livredde for å bomme, siden gulvplaten måtte støpes ferdig før alt av utstyr kom på plass. Men alt tyder på at dette har gått bra, så langt har vi ikke fått tilbakemelding på at vi har bommet på et eneste punkt, sier anleggsleder Roar Kaniok-Jensen i Seltor Øst.
– Det har vært dyrt å sette av så mye ressurser til denne oppgaven, men det betaler seg på bunnlinja fordi vi slipper å rette opp i feil i etterkant, legger Stian Råmunddal til.
Det er lagt vekt på å bygge et bygg med store lysflater i produksjonshal-len og med gode personalområder for de ansatte. Det har også vært høye energi- og miljøambisjoner i prosjektet. Det er blant annet bygd et renseanlegg med fem-seks store tanker i bakken som tar hånd om både kjemikalirensing av vannet og varmen i vannet, før avløpsvannet slippes ut i det offentlige nettet. Varmt vann gjenbrukes også andre steder i bygget og på eiendommen ellers.
– Det er blant annet lagt varmesløyfer i bakken for å holde området foran de utvendige lasterampene fri for snø og is på vinterstid. Varme fra produksjonen brukes også til å hete opp lokalene i det daglige, forklarer Grindstein.
– Det var ikke gitt i starten at vi skulle lykkes med det, men det har vi klart – mye takket være et godt samarbeid med våre samarbeidspartnere. Gjenvinnings- og energitankegangen er noe vi er svært stolte av i prosjektet, legger Råmunddal til.

Rehabiliterte gammelt bygg
Det nye kontor- og industribygget er bygd sammen med Nor Tekstils eksisterende lokaler. Også det gamle bygget har fått en real ansiktsløftning underveis i byggeprosjektet. Rundt 10 av de totalt 75 millionene som er brukt på byggeprosjektet, er lagt igjen i oppgraderingen av rundt 4.000 kvadratmeter.
Denne delen av kontrakten har i hovedsak bestått av overflatearbeider på kontor, samt at den gamle betongfasaden er lektet ut og kledd med nye plater. Det er også satt inn nye vinduer.
– Vi har koblet det gamle bygget til en ny fabrikk samtidig som det har vært full spiker på produksjon hos Nor Tekstil. Det har gitt utfordringer på logistikksiden, spesielt med tanke på at de opererer med en rene og urene soner. De har også kunder, blant annet fra helsevesenet, som er svært avhengige av god hygiene og renslighet, så her har det ikke vært rom for noe slurv på byggeplass. Uten et godt samarbeid med Nor Tekstil og Oxer Gruppen, hadde vi aldri fått til dette, sier Grindstein.

Intens byggeperiode
Seltor Øst legger ikke skjul på at byggeperioden har vært intens. På de mest hektiske periodene har det vært rundt 60-70 mann i sving.
– Selv om den totale byggeperioden har vært ett år, så hadde vi delovertakelse på hovedjobben allerede 2. mars. Det betyr at vi hadde ti måneders byggetid på å få alt klart før leietaker begynte å montere innmaten. De første ukene kom det 30 semitrailere fra Tyskland med utstyr, og fortsatt er det noen som ruller inn på plassen her, sier Roar Kaniok-Jensen.
– Det har vært veldig tøff fremdrift med så mange uavklarte grensesnitt som måtte løses underveis. Men her har samspillet mellom oss, Nor Tekstil og Oxer Eiendom vært avgjørende for at dette har gått så bra som det har gjort, supplerer Råmunddal.
Entreprenøren er også svært fornøyd med at byggeprosjektet er gjennomført uten skader.
– Vi rapporterte 48 uønskede hendelser underveis, noe som illustrerer det sterke fokuset vi har hatt på HMS i prosjektet, sier Grindstein og forklarer at de har lav terskel for hva de legger i begrepet «uønskede hendelser».
– Det kan være at det er rot og uorden et sted, eller at noen glemmer å ta på seg hjelmen når de går inn på byggeplass. Jo høyere tallet for rapporterte uønskede hendelser er, desto lavere ser vi at tallene for ulykker er – rett og slett fordi man har HMS i tankene hele tiden, sier Grindstein.

Rigget for vekst
I Nor Tekstil er de godt fornøyde med å få større plass til en virksomhet som er i stadig vekst.
– Vår vaskerivirksomhet i Sørøst-Norge har ekspandert betydelig og vi har derfor behov for mer areal. Med nybygget dobler vi arealet og får dermed mulighet for videre vekst. Oxer Eiendom har vært en god utleier, og for oss var det naturlig å fortsette det gode samarbeidet når det var muligheter for utvidelse på tomten, sa konsernsjef i Nor Tekstil, Leif Gunnar Belsvik i en melding da planene om byggeprosjektet ble offentliggjort i fjor.


Flere prosjekter